Суспільство

Умови оренди чернігівської ТЕЦ породжують корупцію та зловживання, – економіст Борис Кушнірук

Фірма «Технова» хоче продовжити оренду теплоелектроцентралі до 2034 року. Це є головною умовою Світового банку для отримання кредиту. Питання винесено на сесію міської ради. Ціна питання – 35 мільйонів доларів. Гроші мають піти на модернізацію ТЕЦ.

Кредит Світового банку на 20 років під 1 % річних є вигідним, вважає відомий столичний економіст Борис Кушнірук. Однак є великий курсовий ризик для міста, адже казна Чернігова поповнюється гривнею, а віддавати треба у валюті, курс якої постійно змінюється.  Це позначатиметься на тарифах. «За таких великих сум Нацбанк має проводити рефінансування у гривні, – каже економіст. – Тоді ризиків буде менше».

Небезпека полягає ще й у тому, як кредит Світового банку буде використаний, вважає Борис Кушнірук.

«Є сумніви в ефективності використання грошей, що підуть на модернізацію ТЕЦ. Виробництво тепла і транспортування мають бути розділені. Цим не повинна займатися одна фірма, адже це породжує корупцію і зловживання», – говорить столичний економіст.

На його думку, найбільш ефективно буде повернути місту або ж саму ТЕЦ, або ж тепломережі. Адже схема оренди, в якій виробництво тепла і його транспортування знаходяться в одних руках, призводить до того, що орендарі своє неефективне господарювання перекладають на споживача.

Ще статті по темі

Back to top button