Суспільство

Теплогенеруючі компанії пропонують гріти дитсадки кондиціонерами

27 вересня питання підготовки до опалювального сезону та його старту обговорили в Чернігівській міській раді. На засіданні міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яке провів заступник міського голови Андрій Черненко, проаналізували потребу в запуску централізованого опалення для дитячих садків, пологового будинку, деяких лікарень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Льодовиковий період: взимку чернігівці можуть залишитись без опалення

За інформацією голови правління «Облтеплокомуненерго» Віктора Геращенка, підприємство має терміново сплатити кошти на рівні 100 млн грн «Нафтогазу», щоб вийти на прийнятний рівень боргу та розрахунків. Загальний же борг – на рівні 250 млн грн, його причини – неплатежі населення, різниця у тарифах (приміром, після підвищення вартості газу минулого року підприємство ще два місяці працювало за старими тарифами, у результаті зазнало значних збитків).

Окремо включити опалення в дитсадках і школах, якщо буде зниження температури, для «Облтеплокомуненерго» дуже проблематично. Адже доведеться запускати всю систему опалення та «розігрівати» кілометрові тепломережі. Там, де це можливо і є технічна можливість (зокрема в пологовому будинку), компанія готова спільно з ТЕЦ «Тех-Нова» ввімкнути опалення раніше, якщо будуть звернення від керівників закладів.

Наступного тижня значного пониження температури в Чернігові не очікується. Втім, погода буде дощовою, тому через вологість температура всередині будівель, очевидно, знижуватиметься.

Як варіант, теплогенеруючі компанії пропонують на майбутнє поступово обладнати дитсадки кондиціонерами, які можуть працювати і на тепло. Тоді сезонні коливання (це стосується здебільшого вересня та травня) не спричинятимуть дискомфорту для дітей. Аргумент: під час дочасного запуску тепла в окремі будівлі, а не по всьому місту, компанії несуть колосальні збитки. Втім, за даними Управління освіти міської ради, це потребує заміни електромереж, а з огляду на вартість кондиціонерів і їх монтаж, то це дуже значні кошти.

Пресслужба Чернігівської міської ради

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button