Суспільство

В Україні офіційно завершена АТО: що це значить

Сьогодні, 24 лютого, вступив в силу закон № 2268-VIII «Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях в Донецькій і Луганській областях».

Датою старту окупації назвали дату початку тимчасової окупації Криму 20 лютого 2014 року.

23 лютого документ був опублікований у парламентському виданні «Голос України».

Ним визначається, що тимчасова окупація РФ територій України, незалежно від її тривалості, є незаконною та не створює для РФ ніяких територіальних прав.

Тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях визнають частини території України, у межах яких збройні формування й окупаційна адміністрація РФ встановили і здійснюють загальний контроль: сухопутні території та її внутрішні води в межах окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей, внутрішні морські води, прилеглі до цієї території, надри під територіями та повітряний простір над цими територіями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігів прощається з бійцем АТО

Також у документі робиться відсилання до закону «Про забезпечення прав і свобод громадян та правового режиму на тимчасово окупованій території України», у якому визначено дату початку окупації Криму.

Межі та перелік районів, населених пунктів тимчасово окупованих територій на Донбасі буде визначати президент України за поданням Міністерства оборони України, яке повинно бути підготовлене на підставі пропозицій Генштабу ЗСУ.

У межах тимчасово окупованих територій у Донецькій і Луганській областях діє особливий порядок забезпечення прав і свобод цивільного населення.

Крім цього, факт остаточного виведення та відсутності збройних формувань РФ на Донбасі будуть встановлювати міністр оборони України та міністр внутрішніх справ України шляхом внесення спільного подання президентові України, який на цій підставі буде приймати відповідне рішення.

Водночас, відповідно до закону, стратегічне керівництво силами та засобами, які залучають до здійснення заходів щодо забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі та стримування збройної агресії РФ, здійснює Генштаб, а керівництво безпосередньо в Донецькій і Луганській областях — командувач Об’єднаних сил, якого призначає президент України за поданням начальника Генштабу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Воїн з Чернігівщини загинув в АТО

Командувач Об’єднаних сил буде реалізовувати свої повноваження через Об’єднаний оперативний штаб ЗСУ.

«Буде завершена АТО, і ми перейдемо до операції Об’єднаних сил. Це передбачає чітку структуру системи управління, підпорядкованість певних сил і засобів військового керівництва, створення Об’єднаного оперативного штабу як основного органу управління цією операцією на території Донецької та Луганської областей», — розповів начальник Генерального штабу Збройних сил України Віктор Муженко.

На даний момент Генштаб і Міноборони розглядають кандидатури на пост командуючого цим самим штабом.

Джерело:  «Обозреватель»

Ще статті по темі

Back to top button