Суспільство

Теплу бути: енергетики пере заживлюють центральні теплові пункти та котельні у Чернігові

Тепло в будинках чернігівців забезпечують десятки центральних теплових пунктів та котелень. На початку опалювального сезону, який практично збігся з першими відключеннями електроенергії, що стали наслідком рашистських обстрілів критичної інфраструктури, всі ці об’єкти у графіки обмеження електропостачання включені не були. А разом із ними, звісно ж, і будинки, під’єднані до тих же ліній.

Однак після численних скарг споживачів, яких обурювало, що значна частина міста у графіки обмеження не входить, щоб зняти соціальну напругу, перелік адрес, які підпадають під відключення, було вирішено розширити.

Потрапили у цей список і лінії із ЦТП та котельнями. І тут виникла інша проблема – оскільки саме наявність електроенергії забезпечує виробництво теплової енергії та її транспортування, під час відключень тепло в низку будинків подаватися перестало.

Окрім того, в деяких будинках тепло не з’являлося і після відновлення електропостачання, адже повторний запуск котелень та ЦТП вимагає часу, бо проводити його потрібно в ручному режимі, іще ж чимало часу потрібно на те, щоб теплоносій зміг вийти на потрібні параметри роботи.

Після нарад з місцевою владою та консультацій із фахівцями було вирішено котельні та ЦТП, які за графіками відключаються від електропостачання, перезаживити на лінії, що у графіки відключень не введені.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стали відомі подробиці загоряння мікроавтобуса біля Валу

– Чернігівська ТЕЦ та АТ «Облтеплокомуненерго» надали нам списки об’єктів, які забезпечують населення Чернігова гарячою водою і теплопостачанням. Усього в цей перелік їх потрапило 54: 17 об’єктів АТ «Облтеплокомуненерго» та 37 – Чернігівської ТЕЦ. Звісно, це не всі ЦТП та котельні, які задіяні в теплопостачанні Чернігова, але точно більшість. Монтаж тимчасових ліній живлення від теплопунктів (вони будуть задіяні у період воєнного стану) до тих наших підстанцій, які не знеструмлюються, фінансується з міського бюджету, виконує його КП «Міськсвітло» Чернігівської міської ради. Завдання ж працівників Чернігівських МЕМ – роботи з безпосереднього перепідключення на підстанціях і теплопунктах, – пояснює заступник директора технічного з низьковольтних мереж АТ «Чернігівобленерго» Сергій Переверза.

Така робота триває уже місяць. За цей час було перезаживлено 17 ЦТП.

– Ми готові працювати хоч щодня, – каже Сергій Віталійович. – Для цього в Чернігівських МЕМ організована окрема бригада. Щойно «Міськсвітло» надає нам об’єкт, ця бригада одразу ж виїжджає на перепідключення.

Слід зазначити, що перезаживлення теплопунктів – справа не з легких, адже частина об’єктів теплопостачання знаходиться на значній відстані від підстанцій, що не знеструмлюються. Тож, щоб перепідключити всього один такий «складний» теплопункт, будується тимчасова лінія значною протяжністю, іноді понад кілометр (наприклад, такі лінії уже є на багатостраждальних Подусівці та Бобровиці). Саме через це, на жаль, швидко перезаживити усі 54 потрібні об’єкти і неможливо. Однак ті, хто задіяний у цій справі, роблять усе можливе, щоб споживачі міста якомога швидше відчули тепло у своїх домівках.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: АТ «Чернігівобленерго»

Ще статті по темі

Back to top button