Суспільство

Тиждень української мови в МудрАнгеликах

Українську мову в цивілізованому світі вважають милозвучною, а українців називають співучою нацією. Наша школа дбає про чистоту та красу мовлення учнів, однак робить це не примусовими зауваженнями та доріканнями, а цивілізовано та інтерактивно, впроваджуючи цікаві уроки та завдання. Саме тому перший весняний місяць із Шевченківськими днями став чудовим плацдармом, щоб провести в школі тиждень присвячений українській мові, письму та літературі.

Як це було ?

Тиждень проводився для учнів молодшої школи, кожен день був наповнений різнотематичними завданнями, які мали мотивувати дітей не тільки активно працювати на уроці, а й проявляти ініціативу, творчість на перервах та вдома, виконуючи домашні завдання. Але все по черзі.

Щоб мотивувати учнів більше спілкуватися рідною мовою, були введені «мудрики», спеціальна валюта, яка надавалася дітям за правильно виконані завдання з української, а також їх чистомовлення на уроках та перервах. Ці «мудрики» вкінці тижня учні могли обміняти на призи та поборотися за корону «Найрозумнішогого Мудрика».

Стіни школи прикрашали інтерактивні завдання, де діти могли перевірити свою ерудицію, наприклад, написати якомога більше слів на певну літеру, позмагатися, хто знає синоніми до виразів привітання, прощання, подяки. Були і рухливі завдання, на свіжому повітрі провели динамічну вікторину, в якій відповідями були самі учні, отримавши по літері, на швидкість складали слова.

В день присвячений фразеологізмам до нашої школи завітали працівники дитячої бібліотеки імені Довженка та принесли із собою мовнихсмаколиків у вигляді загадок та літературно-театрального інтерактиву.  Учням 2 класу у ігровій формі розказали про види фразеологізмів, про тлумачення і навіть походження цих красномовних виразів.  Провели гру з відгадуванням загадок про казки та казкових героїв. А в кінці уроку зробили інсценізацію казки “Коза-дереза”, де учні змогли втілити різнобарв’я відомих українських зооморфних образів.

В Шевченківські дні влаштували справжнє святкування дня народження Кобзаря, з піснями та тортом. Цим заходом ми не тільки хотіли привернути увагу учнів до цієї важливої для української культури постаті, а й зруйнувати стереотипи про цю людину, показавши, що Тарас Шевченко це не дід з портрету в класі, а молода європейська особистість з новаторськими цінностями та ідеями.

Завершився тиждень української мови та писемності концертною програмою з інсценізацією віршів Тараса Григоровича та нагородженням учнів призами та коронами «Найрозумніших мудриків» за досягнення в українській мові та літературі.

Ми щасливі мати змогу виховувати та вчити дітей в українських суверенних цінностях, за що щиро вдячні нашим діячам та воїнам, які боронили та боронять нашу культуру та волю.

Реклама

Ще статті по темі

Back to top button