Суспільство

Торік встановлені межі 35 заповідних територій Чернігівщини

За рахунок коштів місцевих бюджетів та обласного фонду охорони навколишнього природного середовища у 2023 році 15 громад області розробили проєкти землеустрою щодо організації і встановлення меж 35 територій природно-заповідного фонду (ПЗФ) загальною площею майже 3,4 тисячі гектарів.

Які громади встановили межі заповідних територій?

Найбільше таких документів розробила Менська територіальна громада – 9, по 4 – Седнівська і Сухополов’янська, по 3 – Новобасанська та Понорницька, по 2 – Дмитрівська і Козелецька, по одному – Варвинська, Добрянська, Іванівська, Коропська, Новобілоуська, Олишівська, Остерська та Срібнянська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лапки в небезпеці: як убезпечити собачку від впливу дорожніх реагентів (Відео)

Навіщо?

Варто зауважити, що проєктами землеустрою здійснюється визначення чітких меж природно-заповідного об’єкту, встановлюються обмеження щодо використання його земель та забезпечується внесення інформації про такі обмеження до Державного земельного кадастру.

Який природоохоронний ефект?

– збереження природного різноманіття ландшафтів;

– зменшення ризиків вирубування лісів, розорення заповідних земель;

– підтримання екологічного балансу територій ПЗФ.

Довідково

У рамках Програми охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2021-2027 роки вперше громадам були виділені кошти на розробку проєктів землеустрою щодо організації і встановлення меж земель природно-заповідного фонду. З обласного фонду охорони навколишнього природного середовища на ці потреби виділено майже 305 тисяч гривень, ще 59 тисяч гривень – це кошти місцевих бюджетів громад.

Що далі?

На сьогодні в області з 681 об’єкта ПЗФ розроблені проєкти землеустрою і встановлення меж для 62. Тому далі ця робота буде продовжуватися, аби вберегти унікальні і дивовижні куточки природи Чернігівщини від пагубної дії господарської діяльності людини.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Департамент екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА

Ще статті по темі

Back to top button