Суспільство

Трансформація Менської громади: замість 20 старостинських округів – 17

В Україні укрупнюють старостинські округи, адже, відповідно до законодавчих вимог, округ повинен налічувати не менше як 500 жителів. У громадах, особливо Чернігівської області, де дуже великі території, а густота населення низька, цю ініціативу сприйняли радше негативно. Між тим, уникнути згаданої перспективи не можна, бо законодавець також встановив конкретний строк, коли процес має завершитися.

Напевне, зміни відбудуться в усіх громадах Чернігівщини, зокрема в Менській.

«Радою ухвалено рішення, що з 1 січня у нас уже буде не 20 старостинських округів, а 17», – у коментарі для ЧЕline зазначив Юрій Стальниченко, секретар Менської міської ради.

Тож зараз у громаді вживають заходів, аби встигнути зробити, що належить, до вказаної дати.

«Із вересня працює робоча група, до якої входять депутати нашої ради, представники апарату, старости. Розглядали різні варіанти, бо ще три старостати у нас – на межі за чисельністю населення. Тобто були варіанти залишити 10, 14 чи 17 старостинських округів. Зійшлися наразі на 17. Скорочують ті, де за всіма реєстрами менше ніж 500 жителів.

Винесли це питання на сесію, сесія затвердила. Також на сесії ми прийняли порядок проведення громадських обговорень кандидатур старост. Він передбачає створення оргкомітету, до якого входять старости, депутати і працівники апарату міськради. На цей оргкомітет покладено обов’язок організувати відкриті зустрічі жителів із кандидатами на посаду старости і далі збір підписів. Оргкомітет уже двічі засідав. Міський голова висунув три кандидатури старост. Це щодо Покровсько-Слобідського, Осьмаківсько-Ушнянського та Данилівсько-Садового старостинських округах. Це нині подвійні назви, а раніше це були окремі старостинські округи», – повідомив Юрій Стальниченко.

Проведення відкритих зустрічей із жителями вже сплановано. Стартують із 30 листопада.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Технічний прорив»: у Мені залу для голосування обладнали сучасною системою

«Оскільки «червона» зона, то зустрічі відбуватимуться в умовах цієї зони. Після зустрічей члени оргкомітету організують збір підписів на підтримку кандидатів. Орієнтовно до 15 грудня ми цей процес хочемо завершити. І вже 23 грудня в нас має відбутися сесія, на якій відбуватиметься затвердження кандидатур старост», – сказав секретар Менської міської ради.

Процес реформування не повинен боляче вдарити по старостах, які працюють в округах, де відбуваються зміни.

«По суті, три округи – шість старост. Із цих шести голова вніс пропозиції трьох кандидатур на обговорення. Також треба, щоб у старостатах залишився представник місцевої влади. То ми ввели три посади посадових осіб місцевого самоврядування, про що вже оголошено відповідний конкурс. Це в селах Ушня, Садове та Слобідка. Цих посадових осіб уповноважимо ще на певні адміністративні дії. Так само люди зможуть звертатися до них по довідки, оформлення субсидій, вирішення якихось питань. Один із старост уже готує документи на цей конкурс. Один староста в нас – військовий пенсіонер, піде на пенсію. А у Слобідці старости нема з березня.

Тобто фактично із шести старостатів у нас один староста піде на пенсію, один – на конкурс, і в одному старостаті старости не було. Кандидатури трьох старост винесені на обговорення», – пояснив Юрій Стальниченко.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Спілкувалась Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button