Суспільство

Троє друзів-корюківчан збудували пліт, щоб сплавлятися річкою (Фото)

Плани виношували два роки, а змайстрували пліт за два дні. На саморобному плавзасобі корюківчани попливли Десною. Далі про чоловічий відпочинок, якому позаздрили навіть їхні дружини.

Мрія про пліт

Ідея побудови плота належить Віктору Гетті. 35-річний акумуляторник фабрики техпаперів два роки мріяв зробити пліт, щоб сплавлятися Десною. Та руки дійшли лише цього літа. І найпереконливішим аргументом на користь власного плоту стала вартість орендованого – 2 тисячі гривень за добу користування. Тож троє друзів вирішили: краще збудувати свій! І дешевше, і надовго.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Винахідник-самоучка з Батурина створює вироби для економії тепла та електроенергії (Відео)

Над будівництвом плоту трудилися разом підприємець Олексій Самотік, будівельник Андрій Воскобой і Віктор Гетта. З’ясувалося, що варто було тільки почати! Маючи бажання, друзі змайстрували пліт за два дні. Потім його тільки доукомплектовували. На виготовлення плавзасобу знадобилося 16 металевих ємностей-відер та близько одного куба дошки.

«Не міг не поплисти»

— Інтернет рясніє знімками, коли сім’ї подорожують навіть на плотах з пластикових пляшок-півторачок. Тож наш не міг не поплисти! – переконаний Віктор Гетта.

Хоча друзі зізнаються, що цікавилися тонкощами річкових подорожей у досвідчених корюківчан. У місті є декілька компаній, які багато років сплавляються Десною.

Їхній пліт розмірами 4 на 6 метрів має мотор, кермо, брезентовий навіс, стіл, лавки, мангал і навіть холодильник. Щоб його транспортувати до відправної точки, зробили розкладним — розпиляли начетверо. У подорож взяли ще двох попутників: Сергія Трачука і Романа Клименка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Із дизайнерів – у губернатори-мільйонери: козелецький винахідник знявся в документальній програмі (Фото)

Коли їхні дружини побачили кінцевий результат, то й собі загорілися таким відпочинком. Але, зізнаються, спершу вирішили відпустили чоловіків самих. Так би мовити, у розвідку. А наступного року, коли плавзасіб буде випробуваний, а маршрут відпрацьований, можливо, долучаться разом з дітьми.

Три дні на Десні

Чоловіки вирушили у триденну подорож Десною у вівторок, 4 серпня. Стартували неподалік села Придеснянського на Коропщині. Вдень пливли річкою, милуючись неперевершеною поліською природою, а вночі причалювали пліт до берега. Ночували усі на березі Десни у наметах і спальних мішках. Рибалки Андрій і Сергій спробували щастя у нічній риболовлі на сома. Кажуть, юшка була смачнюча!

Наскільки ж красива наша Десна! Словами не можна описати – тільки милуватися — Віктор Гетта.

Корюківчани кажуть, що береги Десни «усіяні» відпочивальниками. А в Грем’ячі вони зустріли на воді ще одну компанію на байдарках. На плотах, окрім них, не було нікого.

Додому наші земляки повернулися у п’ятницю, 7 серпня. Щасливі, трохи втомлені і дещо засмучені. Шкодують, що раніше не збудували свій пліт. Стільки часу втрачено!

Тандир. І не тільки

Віктор Гетта зізнається, що вже знає, як удосконалити свій плавзасіб. Праві були дружини подорожувальників – на практиці одразу видно, чого ще потребує пліт, а що і переробити треба. Та Віктор роботи не боїться. Був би час!

Йому, чоловіку до техніки охочому, не завжди випадає вільна хвилина на творчі ідеї. Тому їх генерує дружина Марина. Завдяки її нагадуванням, нещодавно у дворі з’явився і декоративний ставочок з фонтанчиком, і гойдалка в саду. А ось вже піч-тандир Віктор загорівся сам зробити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як у Городні майбутніх інженерів, винахідників і науковців виховують (Фото) 

— Знову ж таки: хотів купити готовий, — каже Віктор. – Але якщо торік тандир коштував дві тисячі гривень, то зараз уже п’ять! Ні, думаю, дорого. Треба щось придумати самому. І за день зробив.

На сході такі печі-жаровні виготовляють у вигляді глечика.

У Віктора – свій варіант. Тандир він виготовив, взявши за основу металеву ємність, яку всередині виклав вогнестійкою цеглою. Після того, як необхідна кількість дров вигорить, можна закладати всередину рибу, м’ясо, шашлик тощо. Принцип дії полягає у тому, що готуються страви у такій печі не на вогні, а від потужної тепловіддачі стінок.

Гетти вже оцінили всі переваги такої печі. Кажуть, менше йде дров, аніж на мангал. І страви виходять смачніші, соковитіші, швидше готуються.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: susidy.city

Ще статті по темі

Back to top button