Суспільство

Трудові книжки скасують: чернігівські юристи прокоментували загрози та переваги

У Кабінеті Міністрів анонсували законопроєкт, що скасує трудові книжки. Відійти від традиції паперових документів планують протягом 6-9 місяців. Усе хочуть перевести в цифровий електронний формат.
Майбутні зміни прокоментував чернігівський юрист Олександр Постой.

ЧИТАТИ ТАКОЖ Записи в трудовій книжці не є гарантією страхового стажу

«Вважаю, що такі зміни підуть тільки на користь. Це спростить роботу на підприємствах. Зараз, щоб оформити людину на роботу, необхідно провести багато маніпуляцій із паперами: це і внесення даних до трудової книжки, і облікові картки, і спеціальні журнали тощо. Якщо цього не робити, то роботодавець нестиме адміністративну відповідальність.

Крім того, є переваги не лише для роботодавців, краще, на мою думку, буде і працівникові. Не буде прив’язки до трудової книжки як документа, який необхідно зберігати, подавати тощо.

Вважаю, особливих проблем це нововведення не завдасть, хоча в працівників і роботодавців виникатимуть деякі процедурні запитання. По-перше, повністю трудові книжки не скасують. Зокрема вони необхідні для того, щоб підтвердити свій стаж до 2004 року», – зазначає Олександр Постой.

До 2004 року звичайна трудова книжка була єдиним документом, який підтверджував трудовий стаж для отримання  пенсії. Але все змінилося, коли парламент ухвалив Закон «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», тоді стаж почали рахувати за розміром єдиного соціального внеску, який сплачують роботодавці за своїх співробітників.

Важливо, що зміна формату трудової книжки  після реформи дасть змогу громадянам легко отримати електронний документ з інформацією про свій стаж і надати його роботодавцю. Для цього необхідно буде скористатися електронним цифровим підписом. Роботодавці ж зможуть перевірити справжність документа за допомогою QR-коду, що автоматично накладатиметься на ці документи.

Серед ризиків такого «трудового» реформування називають неузгодженість низки питань стосовно того, хто що і коли робитиме, щоб перехід пройшов максимально безболісно для українців.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button