Суспільство

«Це буде жах. Діти ЗНО просто не складуть», – філологи оцінили зміни до правопису

Українська Нацкомісія з питань правопису та Міністерство освіти хочуть змінити український правопис, мотивуючи бажанням відійти від русизмів і прилаштуватись до нових мовних викликів. Описувати зміни для пересічного українця немає сенсу. Чому? Відповідь міститься на 216 сторінках (!) змін нового «Українського правопису».

Майбутні нововведення, які наразі на стадії обговорення, спричинили бурхливу негативну реакцію у багатьох філологів-практиків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівцям на замітку: що пропонують в новому правописі

Скажімо, Оксана Писана з Києва так охарактеризувала потенційні загрози від цих нововведень:

«Запровадити одразу таку величезну кількість змін у правописі погано і для дітей, які вивчають мову, і для безпосередньо філологів, адже всім доведеться просто зубрити ці правила напам’ять. Особливо це стосується учнів, які здаватимуть зовнішнє незалежне оцінювання. Якщо ухвалять зміни у такому вигляді, як нині, це буде жах. Діти ЗНО просто не складуть, тому що вони хто 10, а хто й 12 років вивчали старий правопис. Перевчитися буде дуже важко. Проте вважаю, що деякі зміни доцільні – вони врахували утворення нових слів, так би мовити, узаконили вже існуючі правила.

На мою думку, всі ці зміни роблять ще й для того, аби ми трішки відходили від радянських правил».

Експерт з мовних питань Ольга Вольська також зазначає про негативні наслідки можливих нововведень: «Насамперед – це шок. Загальне враження, що відбувається зросійщення української мови. Наприклад, написання по батькові: серед рівнозначних пар слів «Кузьмович» і «Кузьмич», «Савович» і «Савич», «Хомович» і «Хомич» слова із суфіксом «-ович» виведенно з-за дужок і надано провідну роль, а з «-ич» — ситуація зворотна. А форму «Ігорович» узагалі скасували. Або написання іменника «священник» з двома «н»… Це все поле для дискусій, хоча є й чимало слушних нововведень».

Наразі нові віяння ще можна зупинити, чи принаймні призупинити, адже всі охочі мають можливість надсилати свої зауваження до нової редакції правопису до 15 вересня. Проте не відомо, чи всі їх врахують.

Ще статті по темі

2 коментарів

  1. Прежде, чем что-то менять у правопыси, нужно посмотреть — а вытянет ли это телефон-смартфон (т.е. его СМС- и др.-возможности). Лучше бы новые смайлики предложили. Один смайлик может заменить циле речення. Ведь нынче все знают, что цивилизованный мир переходит на новые иероглифы — смайлики. Удобно. Не надо репу морщить над правопысом. И не надо учить иностранные языки. Смайлик — он и в Африке смайлик.
    Кстати, а как написать (изобразить) смайликом Петю Мальдивского? На ЗНО пусть дети перекладают Кобзаря на язык смайлов. Кто годно перекладёт — тому респект и уважуха. А змины у правопыси — ацтой. Ну, кловуны, ей Богу (или «ей богу?»)!

  2. Вам,шановний Колян,і старий правопис не допоможе

Back to top button