Суспільство

Церковний дзвін з’явився в історичному Свято-Георгіївському храмі в Седневі (Фото)

У день храмового свята – День святого Юрія, яке за новим церковним календарем припадає на 23 квітня, у Свято-Георгіївському храмі в Седневі було освячено дзвін. Духовенство та парафіяни хочуть, щоб цей дзвін сповістив про українську Перемогу.

Дзвін і потрібні матеріали для дзвіниці подарували військові ще у вересні 2023 року.

«Планували, що збудуємо невеличку дзвіницю біля храму, і наче все складалося добре, допоки не дійшло до дозволів. А наша церква – це пам’ятка національного значення, встановлена охоронна зона з відповідними обмеженнями. Потрібно й археологічні дослідження проводити…

Чекати на всі дозволи та погодження вже немає ні часу, ні сил. Тому вирішили, що дзвін, який сповістить благу звістку про нашу Перемогу над ворогом, уже має бути освячений. Це було зроблено на храмове свято і він зайняв своє місце в приміщенні церковної бібліотеки.

Ми багато років мріяли про це, років 14 точно. Дзвін у храмі – це голос Бога. Голос, який кличе на службу, який сповістить нам благу звістку», – у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначив отець Тимон, настоятель Свято-Георгіївського храму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ранні весняні гриби та небезпека: застереження чернігівського еколога

Дзвоном уже один раз користувалися, одразу після освячення. Отець Тимон каже, що звук дуже ніжний і неймовірно гарний. На Вербну неділю вже зазиватимуть усіх дзвоном на Службу Божу.

Взагалі вважається, що дзвін у церкві – це благодать. Зрозуміло, що дзвонити у церковний дзвін – теж не дуже просте діло. Адже потрібне відчуття ритму, слух, бажання бути причетним до Святого Дійства.

Перші рази в дзвін дзвонитиме отець Тимон, а далі бачитимуть, хто матиме до цього хист і бажання.

Ірина Осташко

Фото – отець Тимон

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button