Суспільство

Церкви московського патріархату в Чернігові не хочуть платити орендну плату за користування церквами та майном

Згідно із Законом «Про оренду державного та комунального майна» і відповідною поправкою Кабміну до нього, культовими спорудами, тобто церквами, вже не можна користуватися безоплатно.

До того ж, на сьогодні склалася ситуація, що договори оренди про строкове безоплатне користування культовими спорудами і майном, згідно з попереднім законом, вже давно закінчилися в усіх релігійних громадах, як ПЦУ, так і УПЦ, тобто московського патріархату.

За словами в. о. генерального директора Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Володимира Хомича, ПЦУ з самого початку подала заявки про намір укладення договірних відносин на підставі нового закону про оренду. Нині тривають формальності, доносять потрібні документи та відбувається перереєстрація. Натомість УПЦ зволікає з укладеннями договорів і категорично не погоджується з орендною платою. Кажуть, що вона велика, а в них немає коштів.

«За нашими попередніми розрахунками, річна оренда Спасо-Преображенського собору обійдеться у 5175 грн за рік, тобто 431 гривня за місяць. За оренду комплексу Єлицького монастиря з 6 об’єктів, згідно з оціночною вартістю, доведеться платити 12 144 грн за рік, або 1 012 грн на місяць. Попередня вартість оренди комплексу Троїцького монастиря з 11 об’єктів становить 24 283 грн на рік, або 2024 грн на місяць. 

Оціночну вартість при укладенні договорів оновлюють. Але вона суттєво не відрізнятиметься. Цю оціночну вартість може робити або заповідник-балансоутримувач за свої кошти, але потім орендар має їх нам повернути, або одразу орендар. У середньому це коштуватиме 4-5 тисяч за кожен об

Оціночна вартість замовляється раз на п’ять років – на термін укладання договору оренди», – в коментарі для ЧЕЛАЙН зазначив в. о. генерального директора Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Володимир Хомич.

За його словами, до єпархії УПЦ уже надісланий лист-попередження, що в термін до 27 березня 2023 року включно належить повернути майно заповіднику в належному стані, не гірше ніж на дату складання акта приймання-передачі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Начальник Корюківської РВА – про нинішню ситуацію в прикордонні району

«Нині в нас працює комісія з  проведення вибіркової інвентаризації рухомого та нерухомого майна. Скажімо, в Єлецькому монастирі в Успенській церкві є п’ять ікон, що перебувають у нас на балансі. У Троїцькому соборі – весь іконостас наш, він у нас у фондах числиться. Це 54 ікони в іконостасі і 9 – на стінах.

Ми робимо інвентаризацію, вказуючи не лише наявність майна, а ще його стан. Оскільки, згідно з договором на безоплатне користування, який уже закінчився, так і за умов нового договору про оренду державного і комунального майна, орендар має проводити ремонти майна та реставрацію пам’яток за власні кошти.

До 14 березня ми маємо закінчити інвентаризацію. А після закінчення нашого попередження 28 березня ми робимо наказ і складаємо нову комісію, але сюди додаємо представників релігійних організацій і робимо акти передачі. Тобто об’єкти як рухомі, так і нерухомі повинні нам повернути. Так за законом, який маємо виконувати, як ми, балансоутримувачі, так і вони, орендарі», – розповідає Володимир Хомич.

Він також наголошує, що відсутність заявок на оренду з боку УПЦ автоматично означає їхню відмову.

«На сьогодні намірів у них про укладення оренди немає і заявок від них немає. Тобто трактувати це треба так, що вони відмовляються від оренди», – каже Володимир Хомич.

У разі, якщо УПЦ не підпишуть акти приймання-передачі майна і не повернуть його, заповідник діятиме, відповідно до чинного законодавства.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Спілкувалась Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button