Суспільство

Ціни, де купувати на Чернігівщині та як вибирати: все, що треба знати про новорічні деревця

Попри війну, новорічні свята, принаймні для дітей, мають відбутися. Росіяни не зможуть вкрасти казку в малечі. Тож із початком грудня лісогосподарські підприємства області почали продаж новорічних деревець.

Цьогоріч лісівники не будуть влаштовувати ялинкових базарів, бо це економічно невигідно. Нині ялинку чи сосну можна купити безпосередньо в лісогосподарських підприємств. Як відбуваються торги та яким новорічним деревцям надають перевагу чернігівці — в розмові з Олександром Тищенком, головним спеціалістом відділу лісового господарства Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Пане Олександре, чи стартувала вже новорічно-ялинкова кампанія?

Так, із грудня нам уже традиційно телефонують із цього питання, отримуємо звернення від підприємств, яким потрібні новорічні ялинки. Тож новорічно-ялинкова кампанія в лісогосподарських підприємствах області вже розпочалася, попри війну. Прикрасити оселю новорічним деревцем навіть у нинішній непростий час  дуже приємно. Особливо це потрібно родинам, у яких є діти. Святково вбрана ялинка піднімає настрій. 

Торгівлю новорічними деревцями здійснюють у державних лісогосподарських підприємствах нашого Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства — це Городнянське, Корюківське, Ніжинське, Новгород-Сіверське і Чернігівське лісові господарства.

Підприємства продають деревця, вирощені на новорічних плантаціях?

Вирощують новорічні ялинки і заготовляють на новорічних плантаціях або на рубках догляду за лісом. Тобто лісівники доглядають за лісом, щоб він був охайний. Під час проведення цих заходів також можуть заготовляти новорічні ялинки, які потім будуть реалізовувати.

Наскільки великі новорічні плантації?

Плантацій новорічних ялинок у нас 405 гектарів, тут зростають 1 мільйон 200 тисяч дерев різноманітних хвойних порід різного віку, переважно це молоді дерева до 5 років. Уже готові для заготівлі 23 тисячі штук сіянців —  це стандартні новорічні дерева.  Але з них цьогоріч запланували реалізувати 13 тисяч деревець. Цей обсяг, звісно, менший, ніж минулого року, але ж і ситуація в країні інакша, ніж торік. Також ще 5 тисяч штук плануємо заготувати на рубках догляду. Але якщо, безперечно, буде попит, то готові заготувати і більше деревець.

Лісівники традиційно доглядають за новорічними плантаціями, щороку проводять обрізування деревець. Також здійснюють у нас природоохоронні рейди, наші працівники державної лісової охорони чергують на в’їздах до лісових масивів і проводять таку роботу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нетривкий лід: у Чернігові посеред затоки застрягли четверо рибалок (Фото)

Чи можливо цьогоріч купити ялинки в горщиках?

Можливо. Майже в усіх підприємствах у нас реалізовуються ялинки в горщиках. Це живі дерева, які з ґрунтом із декоративних розсадників пересаджують у горщики. Така ялинка може простояти святковий період, а потім навесні її можна висадити в ґрунт і вона продовжить своє життя. Ціни на такі ялинки стартують від 400 гривень.

До речі, в горщику також можна купити блакитну ялинку.

Яка цьогорічна ціна новорічних деревець?

Середня ціна на зрубану ялинку в державних лісових підприємствах становить 90 гривень за погонний метр. Тобто якщо деревце заввишки два метри, то це 180 гривень. Порівняно з минулим роком, ціна не змінилася. А ялинка від пів метра до метра коштує орієнтовно 70 гривень. Найдешевше реалізують Городнянський лісгосп і Новгород-Сіверський. В інших підприємств ціна за такі ялинки становить 80 гривень і вище.

Найдорожча ялинка, яка є в асортименті, коштуватиме 500 гривень. Тож якщо хтось бажає деревце до 4 метрів, лісівники можуть заготовити.

Жителі Чернігівщини охочіше купують сосни чи ялинки?

Охочіше купують сосни, ніж ялинки. Бо сосни довше стоять. Тож, відповідно, на наших точках реалізації є більше сосен. Між тим, і ялина також користується попитом. 

Загалом асортимент порід, що вирощуються як новорічні ялинки такий: сосна звичайна, сосна кримська і ялина європейська.

На що треба звертати увагу, купуючи новорічні деревця?

Коли жителі нашої області купують новорічні деревця, то варто звертати увагу на маркування спеціальними уніфікованими засобами. Це пластикові бирки, стрічки зі штрих-кодом і номером. Якщо деревце придбане не безпосередньо в лісництві, варто запитувати у продавців документи, звідки саме ця ялинка. Адже дуже важливо, щоб деревце було легальне. Купуючи деревце із штрих-кодом або з биркою, можна перевірити походження деревця на спеціальному онлайн-ресурсі Ялинка info. За штрих-кодом або за номером на бирці можна дізнатися, на якому підприємстві ця  ялинка була вирощена і чи дійсно вона легальна. Якщо вона легальна, то кошти надійшли до лісогосподарського підприємства і всі податки до бюжетів громад сплачені.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Спілкувалась Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button