Суспільство

Турнікети, ізраїльські бандажі та гемостатики: чернігівців навчають, як надавати домедичну допомогу (Фото)

Як зупинити масивну кровотечу, як правильно накладати турнікет і робити тампонування рани, як діяти в разі пошкодження грудної клітки та як запобігти гіпотермії. Про ці й інші важливі аспекти домедичної допомоги чернігівці дізналися та попрактикувалися на безкоштовному тренінгу від ГО «Агенція міських ініціатив», що реалізується за підтримки фонду «Партнерство за сильну Україну» в рамках проєкту «Безпека під час війни».

«Ми починали проводити лекції з мінної безпеки в Чернігові та інших населених пунктах області, де торік велися активні бойові дії. Це Іванівка, Киселівка, Новоселівка, Киїнка, Нова Басань і Новий Биків. Ці громади зазнали значних руйнувань і були забруднені вибуховими предметами. Під час цих лекцій ми побачили великий запит та інтерес саме до теми надання домедичної допомоги. Безкоштовні лекції проводитимуть ще до кінця березня. Тому запрошуємо чернігівців і жителів області стежити за анонсами та реєструватися. Це вкрай важлива інформація, що може врятувати не одне життя», – розповіла Тетяна Романова, керівниця проєкту «Безпека під час війни».

Навчання орієнтоване насамперед на освітян, молодь, представників місцевої влади, активних громадян, журналістів тощо. Група зазвичай складається з 20 осіб, із якими працюють два сертифіковані тренери – Олександра Стародуб і Наталія Жукова.

«На кожен тренінг ми отримуємо від 150 і більше заявок. Дуже приємно, що люди проявляють такий інтерес, бо якщо раніше до повномасштабного вторгнення доводилося пояснювати, що такі заходи є необхідні, то зараз громадяни самі розуміють, наскільки це важливі знання, особливо у воєнний час. Ми намагаємося працювати з людьми, у яких професія пов’язана з постійним спілкуванням з багатьма людьми – це освітяни, журналісти, провідники, соціальні працівники. Навчання триває з 10:00 до 18:00, тому ми просимо реєструватися людей, які зможуть бути присутніми весь день», – зазначила Тетяна Романова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Безплатна тренажерна зала «Граблі, сапа і лопата»: жителі Чернігівщини – про городи

Олександр працює викладачем в Академії Державної пенітенціарної служби, отриманими знаннями планує поділитися зі своїми студентами.

«Наш навчальний заклад готує майбутніх фахівців і працівників правоохоронних органів, тому велику увагу ми приділяємо саме охороні та збереженню життя нашим громадянам. І сьогодні я мав змогу отримати не лише теоретичні, а й практичні навички, які буду використовувати під час викладання в начальному закладі. Бо коли я свого часу був студентом, на жаль, такі теми нам не викладали і не пояснювали, як правильно надати домедичну допомогу».

Валентин розповідає, що в житті вже траплялися ситуації, коли треба було надати домедичну допомогу.

«Я працюю юристом у транспортній організації і також займаюся питаннями охорони праці на підприємстві. В нашій сфері такі знання дуже потрібні, часто люди потребують допомоги в транспорті і не обов’язково,що це буде якась аварія, просто зайшла людина до салону і стало раптово погано, важливо кожному знати алгоритм дій. А у сьогоднішній воєнний час вважаю, що кожен українець повинен мати такі знання. Саме тому я прийшов на захід, аби навчатися та знати, як надавати першу домедичну допомогу. І загалом траплялися вже в житті ситуації, коли міг надати допомогу, але не знав, як це зробити, тепер маю надію, що все буде інакше, бо вже після навчання знаю алгоритм дій і що як застосовувати з аптечки».

Наприкінці тренінгу всі учасники, які пройшли навчання, отримали сертифікати та індивідуальні аптечки, укомплектовані всім необхідним для надання домедичної допомоги.

Стежити за анонсами тренінгів можна за посиланням: https://www.facebook.com/agencycityiniciatives/

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст: Марина Кирієнко

Фото: Марина Кирієнко та Юлія Ковтун

Ще статті по темі

Back to top button