У 100 школах та дитячих садках області вже впроваджена система НАССР

unnamed (1)

Про якість та безпеку харчування дітей у навчальних закладах Чернігівщини, а також про проведену роботу у цьому напрямі говорили учасники наради.

Нині в області впроваджується регіональний план щодо безпечності харчування в навчальних закладах, розрахований на два роки.

На виконання доручення голови ОДА паспортизовані всі 849 харчових блоків, в тому числі 381 дошкільних та 468 шкільних навчальних закладів Чернігівської області. Нагадаємо, у паспорті харчоблоку враховані перелік необхідного технологічного обладнання, перспективне меню, наявність документації на харчові продукти, способи організації харчування та задокументовані процедури дезінфекції їдалень — все те, що впливає на якість організації харчування дітей.

Крім того, ведеться робота щодо впровадження системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР). На сьогодні таку систему розробили у 30 дошкільних та 70 шкільних навчальних закладах, повідомив начальник Держпродспоживслужби в області Юрій Павлішен. Там, де НАССР ще немає, при перевірці державні інспектори виносять приписи з терміном виконання 3-5 місяців.

— Так, цьогоріч на заплановані відбір та дослідження близько трьох тисяч зразків рослинної, тваринної і готової продукції з держбюджету передбачено понад мільйон триста тисяч гривень, — наголосила Наталія Романова. Вона додала, що з бюджетів РДА, міських та районних рад, ОТГ для проведення лабораторних досліджень в акредитованих держлабораторіях виділено близько 760 тисяч гривень.

До слова, минулого року у сфері безпечності харчових продуктів проведено 1435 планових та 292 позапланові перевірки операторів ринку. За результатами виявлених недоліків державні інспектори видали 639 приписів. Цього року планують здійснити 1821 перевірку шкіл та садочків. У цей перелік також входять аудит впровадження системи НАССР та відбір зразків у постачальників харчових продуктів.

Довідково. Система НАССР (Hazard Analysis Critical Control Points) — міжнародно визнаний метод виявлення та управління ризиками, пов’язаними із безпечністю харчових продуктів. Це система управління, в якій безпечність харчових продуктів досягається шляхом аналізу та контролю небезпечних факторів хімічного, мікробіологічного та фізичного походження, починаючи від сировини до обігу та споживання готової продукції.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

загрузка...

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register