Суспільство

У 2019 році бюджетної допомоги для лікарень «первинки» вже не буде — Супрун

До 20 грудня 2018 року всі медичні установи мають автономізуватися і укласти договори з Національною службою здоров’я, тому що з 1 січня лікарні первинки не отримуватимуть субвенції.

Про це в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун написала на своїй сторінці в Fаcebook.

“У 2019 старий механізм фінансування (субвенції) для медичних закладів первинної допомоги не передбачено. Установам, які не укладуть договори, доведеться шукати фінансування з інших джерел. Є час до 20 грудня, щоб приєднатися до третьої хвилі укладення договорів з Нацслужби здоров’я. Автономізація стосується кожної комунальної медустанови”, – написала Супрун.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Ідіть по сусідах, просіть у них ліки», – медична реформа в дії

За її словами, автономізація лікарень має низку переваг, зокрема фінансову незалежність.

“Автономізовані медустанови отримують більше фінансування, мають можливість підвищувати зарплати медичним працівникам, приймати управлінські рішення самостійно без погоджень “згори”, оптимізувати витрати і почати заробляти. Щоб стати частиною змін, всі установи повинні почати процес автономізації до кінця цього року. Тільки в цей час діє спрощений режим перетворення установ на комунальні некомерційні підприємства: чинні положення законодавства дозволять зменшити фінансові витрати на автономізацію і мінімізують ризики блокування процедури”, – зазначила Супрун.

Вона запевнила, що трансформація системи охорони здоров’я в Україні буде продовжуватися.

“З 2019 року почнуться зміни у фінансуванні спеціалізованої (амбулаторної) медичної допомоги: вони почнуть укладати договори з НСЗУ, а з 2020 року – установи стаціонарної медичної допомоги”, – зазначила урядовець.

За матеріалами УКРІНФОРМ

Ще статті по темі

Back to top button