Суспільство

У Батурині вшанують гетьмана Івана Мазепу

Історію власного народу треба знати, особливо в нинішній непростий час, коли Україна у кривавій боротьбі відстоює свою незалежність.

В українській історії є безліч славетних сторінок. Одна із них – доба Гетьманщини, де боротьбу за волю уособлює гетьман Іван Мазепа.

На 20 березня припадає 284-та річниця від дня народження цього видатного українського гетьмана. У Батурині, який свого часу був гетьманською столицею, ця дата не мине непоміченою. Запланований культурно-просвітницький захід «Ми мазепинці», на якому для вихованців історичного гуртка, що діє при Національному історико-культурному заповіднику «Гетьманська столиця», відбудеться вагома подія – посвята в мазепинці.

«У нас є історичний гурток, що діє з 2015 року під назвою «Батуринський канцелярський курінь». За ці всі роки ми виросли з цієї назви і вирішили, що гурток має носити назву на честь гетьмана Івана Мазепи. На цьому заході відбудеться урочиста церемонія перейменування гуртка. І діти будуть гордо носити ім’я мазепинців. Загалом нині в гуртку займаються до дванадцяти діток, серед них найактивніших і найсвідоміших – вісім», – у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначає Наталія Пільтяй, науковий співробітник відділу «Палац гетьмана Кирила Розумовського» Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця» і керівник дитячого історичного гуртка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 20-річному хлопцю з Чернігівщини потрібна допомога на лікування

За її словами, сучасне мазепинство полягає у відданості ідеалам боротьби за власну державу. Також його суть – освіченість, патріотизм, духовність, людяність, меценатство й волонтерство. Ідеї гетьмана Мазепи стали символом для українського народу і тавром для його ворогів. Тому одним із завдань заповідника «Гетьманська столиця» є виховання молодого покоління українців, яке поділятиме цінності, свободи та незалежності, запроваджені ще гетьманом Мазепою.

«Вирішили назватися саме мазепинцями і тому, що Батурин майже 53 роки був гетьманською столицею. І 21 рік тут проживав гетьман Іван Мазепа, який підняв на найвищий щабель не тільки Батурин, а й усю Гетьманщину. Також в Україні є 54-та окрема механізована бригада, яка також носить ім’я Івана Мазепи. Ми, до речі, запрошували представників цієї бригади. Нам пообіцяли, що передадуть цінні подарунки нашим дітям», – каже Наталія Пільтяй.

Вона ще розповіла, що ідеї Мазепи про меценатство і волонтерство гуртківці втілюють, бо прагнуть допомагати нашим військовим.

«Наслідуючи гетьмана Мазепу, ми робимо добрі справи: діти в 2022 році разом зі мною проводили екскурсії територією цитаделі, їх ми разом розробляли. Під час цих екскурсій діти заробили благодійні кошти – 11 тисяч гривень, які передали на добрі справи – нашим захисникам», – пояснила керівник гуртка.

Після урочистостей гуртківці вже нестимуть горду назву мазепинці. І за традицією щонеділі збиратимуться на заняття, які відбуваються в різних формах, цікавих для дітей.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button