Суспільство

Громади Чернігівщини зустрічають літо фестивалями

Фестивалі, ярмарки та свята – це завжди чудовий привід запросити гостей та друзів. Яскраві події приваблюють туристів, запам’ятовуються, створюють чудовий настрій та формують позитивний імідж села, селища, містечка або міста. Покровський ярмарок у Ніжині, Свято-Миколаївський – у Коропі, фестиваль «Київська Русь» у Любечі, «Седнівська осінь» – у Седнєві. І це не вичерпний перелік. Щороку з’являються нові події, свіжі та цікаві рішення, організатори додають родзинок і колориту.

Як повідомляє Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування, цього року список літніх фестивалів та ярмарків поповнився молодіжним фестивалем у Сосницькій громаді, історичним фестивалем у Батуринській та мистецьким ярмарком у Менській.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Всеукраїнський хореографічний фестиваль «Нове покоління» зібрав 70 колективів

Так, 26 травня Сосницька об’єднана територіальна громада проводить Перший молодіжний фестиваль кіно та мистецтва «Капелюш», програма якого включає в себе дві частини: перегляд професійних режисерських кінематографічних стрічок та конкурс робіт початківців «КіноКрок». Фестиваль буде проходити просто неба на території садиби Сосницького літературно-меморіального музею Олександра Довженка.

Традиційний Троїцький ярмарок Менська об’єднана громада вирішила цього року зробити дводенним. І розпочнеться він 26 травня мистецьким ярмарком «Куманець», на який  з’їдуться гончарі з усіх куточків України та зарубіжжя. А вже 27 травня відбудеться святкова хода та урочисте відкриття Троїцького ярмарку. На двох сценах свою майстерність продемонструють учасники мистецьких колективів музичної, пісенної і танцювальної народної творчості клубних закладів Менської громади. Старостинські округи презентуватимуть свої садиби та візьмуть участь у конкурсі «Кулінарна лялька-мотанка», працюватиме «Містечко майстрів».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Новгороді-Сіверському пройшов фестиваль “Дивись українське”

Продовжувачем кращих традицій козацького свята стане триденний фестиваль «Шабля» у Батурині. Він проходитиме з 28 по 30 червня з приводу Дня Конституції України. На теренах унікальних пам’яток історії українського державотворення особливо прозвучить головна ідея фесту «Же през ШАБЛЮ маєм ПРАВО», проголошена гетьманом Іваном Мазепою в Батурині 300 років тому, яка актуальна і сьогодні. «Ми хочемо, щоб цей фестиваль став щорічним, і орієнтуємося в першу чергу на молодь. Буде багато цікавих зустрічей, майстер-класів, несподіванок. У нас будуть круті українські гурти — «КОЗАК-систем», «Тінь Сонця», «Коралі» та багато інших», — зазначають представники Батуринської громади.

Подієвий або фестивальний туризм в останні роки стає все популярнішим серед  українських та іноземних туристів. У всьому світі спостерігається тенденція: культурно-пізнавальні та розважальні форми стають основою росту туристичних потоків. Для громад фестивальний туризм може стати інструментом створення іміджу, джерелом доходів населення, а також поштовхом до розвитку сервісного підприємництва. Адже туристам потрібні готелі, заклади харчування, екскурсоводи, сувенірна продукція тощо.

Джерело: Чернігівський Центр розвитку

місцевого самоврядування

Ще статті по темі

Back to top button