Суспільство

У бібліотеці Короленка відкрито книжково-інформаційну виставку про Голокост

25 січня у відділі краєзнавства Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка відкрито книжково-інформаційну виставку «Голокост на Чернігівщині. Масове вбивство і пам’ять про трагедію».

Голокост, Шоа – переслідування та масове винищення нацистами євреїв під час Другої світової війни. Жертв знищували лише за етнічну приналежність.

27 січня у світі відзначається Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Україна на державному рівні вшановує жертв трагедії з 2012 року. Генеральна асамблея ООН прийняла 1 листопада 2005 року Резолюцію № 60/7, у якій говориться, що «Голокост, який привів до знищення однієї третини євреїв і незліченної кількості представників інших національностей, буде завжди слугувати всім людям пересторогою про небезпеки, які приховують у собі ненависть, фанатизм, расизм та упередження…».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові вшанували пам’ять жертв Голокосту (Фото)

Не оминула Катастрофа і Україну, євреїв знищували по всій окупованій території, зокрема і на Чернігівщині. Символом Голокосту у Чернігові стало урочище Березовий Рів, де і відбулися масові розстріли євреїв. Усього ж на території області, за різними підрахунками, за період окупації було вбито від 2,7 до 7,5 тисяч євреїв.

Представлені на виставці книги, публікації спогадів, статті з наукових збірників та періодичних видань дають уявлення про жахливі сторінки історії масового вбивства людей у Чернігові, Прилуках, Острі, Семенівці та інших селах і містах нашої області, чудові приклади спасіння євреїв сміливими та небайдужими українцями.

У День скорботи і пам’яті сучасники і майбутні покоління українців приєднуються до загальної печалі і прагнуть співчувати болю та втраті, ім’я якої Голокост. Її ніяк не заповнити. Вже не запобігти. Але нехай живе надія, що подібного більше ніколи не повторитися! Будемо пам’ятати…

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека ім. В. Г. Короленка

Ще статті по темі

Back to top button