Суспільство

У Чернігівській ОДА вивчали причини трагедії на Ніжинщині

30 березня, e режимі відеоконференцзв’язку за участі Уповноваженого Президента України з прав дитини Миколи Кулеби, керівництва районних державних адміністрацій, виконавчих комітетів міст обласного значення, сільських, селищних, міських рад, ОТГ, представників поліції відбулося засідання обласної комісії з вивчення обставин загибелі дитини в селі Мильниках Ніжинського району.

Його провела заступник голови Чернігівської облдержадміністрації Наталія Романова, яка й очолює зазначену комісію.

Аби детально розібрати обставини трагедії, Наталія Романова вчора в Ніжинській РДА зустрілася з керівниками райдержадміністрації, служб у справах дітей, центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ніжина та району, інших профільних управлінь, а також представниками поліції, районної лікарні та громадськості.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сіверяни вийшли на акцію протесту через історію з 2-річною дівчинкою

Нагадаємо, трагедія сталася 20 березня: дворічна дівчинка загинула внаслідок жорстокого поводження дорослих. Її п’ятирічна сестричка наразі перебуває у Ніжинській центральній районній лікарні із значними тілесними ушкодженням і потребує психологічної допомоги. За обома фактами відкриті кримінальні справи.

— Наша мета — не звинувачувати один одного та не перекладати відповідальність на когось іншого. Винні всі відповідні служби, адже не відбулося скоординованої співпраці. Тож маємо забезпечити чіткий механізм взаємодії на місцях, аби не допускати повторення таких трагічних випадків, — звернулася до учасників засідання заступник голови ОДА та наголосила на персональній відповідальності всіх посадових осіб, які здійснюють соціальний захист дітей та підтримку сімей.

Як зауважив Уповноважений Президента України з прав дитини, і надалі є загроза виникненню подібних ситуацій, поки на місцях не будуть вирішені питання забезпечення служб у правах дітей та центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді кваліфікованими спеціалістами.

Надзвичайно актуально, щоб відповідні структурні підрозділи працювали і в об’єднаних територіальних громадах. Кожна громада має створити службу у справах дітей та забезпечити роботу соціальних працівників.

До речі, наразі із 37 діючих громад на Чернігівщині тільки шість мають служби у справах дітей: Носівська та Менська міські, Коропська та Любецька селищні, Вертіївська та Мринська сільські.

Також потрібно створювати патронатні сім’ї, які у будь-який час доби мають бути готові прийняти до своєї домівки дитину, яка опинилася у складних життєвих обставинах. Поки що в області функціонує лише одна така родина — на Варвинщині. Ще чотири сім’ї закінчують відповідні навчання.

Наприкінці Наталія Романова дала доручення членам комісії до наступного засідання надати конкретні пропозиції щодо оцінки діяльності служб, причетних до роботи із сім’єю, в якій сталася трагедія.

У свою чергу, Микола Кулеба хоче найближчим часом отримати вичерпну інформацію кожного підрозділу, аби прояснити всі деталі сумнозвісної події.

Ще статті по темі

Back to top button