Суспільство

У Чернігові більшість строковиків в перші місяці служби йдуть на контракт

Про призов на строкову службу, стан здоров’я призовників, допомогу військовим пенсіонерам та територіальну оборону кореспонденту АрміяInform розповів військовий комісар Чернігівського міського об’єднаного територіального центру комплектування та соціальної підтримки полковник Олег Гончарук.

Близько 60% строковиків в перші два-три місяці заключають контракт на проходження військової служби

За словами полковника Олега Гончарука, ухилянти від військової служби є фактично в кожному військкоматі. Їхня кількість залежить в першу чергу від свідомості громадян, а також роботи з популяризації військової служби, яку проводять безпосередньо центри комплектування та соціальної підтримки.

— На жаль, ухилянтів багато і це пов’язано з тим, що не по всім ЗМІ, особливо по центральним телеканалам, здійснюється популяризація військової служби, — зазначив військовий комісар.

Втім, полковник Олег Гончарук розповів, що як тільки юнаки потрапляють до лав ЗСУ вони розуміють, що не потрібно було боятися проходження строкової служби. Ще більше в цьому переконуються їхні батьки, коли вони приїжджають на складання Військової присяги і бачать зовсім інше ставлення офіцерів до своїх дітей, знайомляться з побутом, речовим та харчовим забезпеченням. Тому велика кількість строковиків в подальшому укладають контракт і продовжують військову службу. В нас є така статистика: якщо ми призвали

На Чернігівщині 70% призовного ресурсу покладено саме на Чернігівський об’єднаний міський територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, бо на території Чернігівського району проживає близько 400 тис. громадян і з них більше 10 тис. призовників на строкову службу та перебувають на військовому обліку. Так, кожного призову призиваємо до 100 чоловік. Близько 60% з них в перші два-три місяці заключають контракт на проходження військової служби.

На жаль, стан здоров’я призовників з кожним роком погіршується. Наприклад, зараз проводяться заходи приписки юнаків 2004 року народження. Їхній стан здоров’я залишає бажати кращого.

– Пов’язано це з тим, що мало проводиться занять з фізичної підготовки, хлопці надають перевагу сидячій роботі, різним гаджетам. Так, з 10 призовників 60 відсостків мають певні обмеження по стану здоров’я, — розповів полковник Олег Гончарук та додав, – Є певні критерії по відбору юнаків на строкову службу, наприклад, в десантно-штурмові частини. І навіть серед такої великої кількості призовників, як в Чернігові, важко відібрати тих, хто зможе піти в десантники.

Кращий центр комплектування та соціальної підтримки

Військовий комісар повідомив, що в минулому році Чернігівський міський об’єднаний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки посів перше місце в Чернігівській області серед інших. Критеріями відбору стали виконання заходів бойової та мобілізаційної підготовки, які проводилися в 2020 році. Також це і результати відбору кандидатів на службу за контрактом, планових показників з призову громадян на строкову службу, роботи з військовими пенсіонерами, резервістами тощо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині нетверезі чоловіки жорстоко вбили тварину

До речі, однією з особливостей переходу військкоматів на територіальні центри є надання більшої уваги саме військовим пенсіонерам, а також громадянам, які проходять службу у військовому резерві. Зокрема, мова йде про надання інформаційних послуг про їхні права. Також, це може бути інформування про матеріальну допомогу, яка надається юнакам на початку та в кінці служби тощо, адже не всі про це знають.

– На даний час в Чернігівському територіальному центрі перебувають на обліку більше 6 тис. військових пенсіонерів. Кожному з них намагаються приділяти необхідну увага. Адже сьогодні ми проходимо службу, а рано чи пізно – станемо пенсіонерами, – розповів полковник Олег Гончарук.

Він повідомив, що найчастіше військові пенсіонери звертаються до територіального центру, щоб отримати роз’яснення щодо оформлення документів на пенсію, її перерахунку, санаторно-курортне лікування, матеріальна допомога та навіть працевлаштування. Адже центр заключив відповідні меморандуми з центрами надання адміністративних послуг, з центрами зайнятості, де проводяться безкоштовні навчання для пенсіонерів, щоб колишні військові змогли нормально увійти в цивільне життя, отримати нову професію і продовжувати працювати.

Підрозділи тероборони Чернігівщини матимуть свій полігон

Одним із завдань центрів комплектування та соціальної підтримки є територіальна оборона. Коли в 2014 році на Україну напав ворог, саме групи свідомих громадян почали об’єднуватися для того, щоб захистити своє село чи місто. На сьогоднішній день фактично в кожному територіальному центрі є батальйони тероборони.

– Ми туди призиваємо, або заохочуємо саме місцевих мешканців. Можливо вони будуть придатні не стільки за станом здоров’я, щоб проходити військову службу за контрактом, але вони зможуть пройти одноденні заняття, наприклад, стрілецький день, який проходить фактично щомісяця, – розповів військовий комісар, – На жаль, досі немає закону про тероборону, постійно відбувається дискусія на цю тему в суспільстві. Втім, на сьогоднішній день є дуже багато свідомих громадян та громадських організацій, які можуть надати допомогу з підготовки і мають бажання захистити свою домівку за територіальним принципом.

За його словами, Чернігівська область межує з іншими державами, які негативно налаштовані до України, здійснюють різні провокації і тому така необхідність на сьогоднішній день є. Адже є об’єкти місцевого значення, які треба охороняти і обороняти. І саме ці підрозділи територіальної оборони будуть цим займатися.

Полковник Олег Гончарук розповів, що підрозділи тероборони мають використовувати саме базу органів місцевого самоврядування. Тому є спільне рішення з головою райдержадміністрації та головою облдержадміністрації щодо створення цивільного навчально-тренувального полігону, щоб не використовувати ресурси навчальних центрів Збройних Сил. Він дасть можливість кожному громадянину, який зарахований до складу територіального резерву у визначений час прибувати і вдосконалювати свої навички з тактичної, медичної, інженерної підготовки та інших занять для того, щоб коли прийде час, захистити себе та свою домівку.

Інформаційно:

Олег Гончарук у 1996 році закінчив Харківське вище гвардійське танкове командне училище. Проходив службу на різних посадах від командира взводу до командира батальйону та в органах військового управління.

З березня 2014 року обіймав посаду заступника військового комісара Обухівського РВК Київської області, де безпосередньо займався підготовкою та направленням батальйонів територіальної оборони до зони АТО, їх розміщенням, організацією бойової роботи та роботи на блокпостах. Протягом 2014 року брав безпосередню участь в АТО в складі 11-го та 25-го окремого мотопіхотного батальйону у с. Довгеньке (перший штаб АТО), м. Слов’янськ, м. Краматорськ, м. Костянтинівка, м. Дебальцеве та інших.

В січні 2015 року був призначений на посаду військового комісара Києво-Святошинського РВК Київської області. У 2018 році закінчив Національний університет оборони України ім. І.Черняхівського, де здобув ступінь вищої освіти магістр за спеціальністю бойове застосування та управління діями військових частин Сухопутних військ.

З січня 2020 року призначений військовим комісаром Чернігівського об’єднаного міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Микола Федорків, спеціальний кореспондент Інформагентства МО України АрміяInform

Ще статті по темі

Back to top button