Суспільство

У Чернігові чипуватимуть не лише домашніх, а й безпритульних тварин

Із 1 червня в Чернігові почали реалізацію проєкту «Бюджету участі» про чипування домашніх і безпритульних тварин. Відповідно до проєкту, передбачається безкоштовно чипувати 800 домашніх і 780 безпритульних тварин.

«У ветеринарній клініці середня ціна чипування – 350 гривень, а ми це робимо безкоштовно», – сказала Тетяна Діденко, начальниця комунального підприємства «Ветеринарно-стерилізаційний центр «Крок до тварин».

Зазначимо, що Правилами утримання собак і котів у Чернігові передбачена обов’язкова реєстрація домашній тварин, а ось чипування ще є необов’язковим.

«Чипування дає можливість полегшити процес ідентифікації. Адже коли у тварини є чип, уся інформація підв’язана до того номера і власник вже не може маніпулювати. А якщо власник реєструє тварину, не чипуючи її, це дає власнику певні можливості для маніпуляцій. Саме чипування дає можливість довести, що ця тварина належить саме цій людині», – каже Тетяна Діденко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Бюджет участі»: у Чернігові безкоштовно чіпують тварин

Однак чипуватимуть не тільки домашніх улюбленців, а й безпритульних тварин. Та це лише ті коти та собаки, які підлягають адопції, вуличних тварин не чипують, а вдягають на них спеціальну бирку з номером.

«Безпритульні тварини – це не лише ті, що живуть на вулиці, а й ті, що підлягають обов’язковій адопції. Тобто тварини, яких зоозахисники та волонтери намагаються прилаштувати в родину. Це саме ті безпритульні тварини, яких ми будемо чипувати.

Тим тваринам, кого просто випускають на вулицю, немає сенсу ставити електронний чип, який зчитується лише за допомогою сканера. Їм зазвичай ставиться у вухо бирочка з номером, за яким у базі також можна знайти інформацію.

Чипують для того, аби людина, котра бере до себе в родину безпритульного собаку, розуміла свою відповідальність. Бо якщо вона вирішить використовувати тварину як іграшку чи викине на вулицю – то можна буде знайти ту людину і притягнути до відповідальності», – розповідає Діденко.

Додамо, що чипування є обов’язковим для вивезення тварини за кордон, адже інформація з чипа розміщена в міжнародній базі. Однак наявність чипа не звільняє господаря від того, що він має збирати й інші документи: довідку про стан здоров’я тварини, довідку про щеплення тощо.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button