Суспільство

У Чернігові дітей і дорослих навчають самообороні крав мага

У сучасному житті здатність постояти за себе – одна із найважливіших. Причому вміти це робити треба дітям і дорослим.

У багатьох країнах світу питанню самооборони приділяють неабияке значення. Україна в цьому теж намагається не пасти задніх. Зокрема, в Чернігові є курси самооборони крав мага.

«Крав мага – це ізраїльська система рукопашного бою, яку розробляли для військових. Система добре прижилася через простоту прийомів для самооборони, яких досить швидко можна навчити людей. Тож крав мага перейшла у цивільний напрямок.

В Україні крав мага поки не дуже розвинена. А в країнах Америки і Європи вона досить популярна і її використовують у спецслужбах і для цивільної оборони.

Наші курси крав мага розраховані для всіх: дітей, жінок і чоловіків. Адже на вулиці жертвою нападу може стати будь-хто. Займатися можуть люди, які раніше до єдиноборств нічим не займалися і не мали жодного стосунку до спорту. Будь-яка людина, в будь-якій фізичній формі може прийти на ці курси і навчитися прийомів», – розповідає Ігор Пінчук, інструктор із самооборони.

Він також зазначив, що система крав мага відрізняється від інших спортивних секцій. Насамперед комплексним підходом до безпеки людини.

«Окрім того, що навчаємо фізично давати відсіч, тобто навчаємо прийомів і ударів, ми намагаємося змінити мислення людей, що в умовах, коли тобі доводиться вступати в фізичний конфлікт, ти вже програв. Першочергове завдання – запобігти конфлікту. А для цього треба знати етапи їх виникнення і розвитку. Бо в Україні рівень культури щодо власної безпеки дуже-дуже низький. Наприклад, питаєш людину: що робити, якщо загроза надходить від людини з ножем? Найпоширеніша відповідь: «Я втечу». Але людина не розглядає ситуацію, що нападник із ножем бігає швидше. А якщо перебуваєш у замкненому просторі. А якщо ти не сам, а з дитиною, і не можеш швидко втекти, тощо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Історія вулиці та мікрорайону Рокоссовського – у відеоролику

Зрозуміло, що не всі ситуації на вулиці ми можемо передбачити, не завжди вдається не конфліктувати, не завжди можна домовитися з людиною. Інколи трапляються ситуації, що треба на фізичному рівні давати відсіч. Тож завдання – зробити боляче нападнику, аби мати змогу втекти. Іншими словами – виграти час, а не перемогти в якомусь двобої.

Також ми навчаємо людей юридичних знань. Аби, застосовуючи прийоми, людина не сіла до в’язниці. Ми розповідаємо, які прийоми можна застосовувати і в якій ситуації. які засоби самооборони можна носити і в яких ситуаціях використовувати. А ще навчаємо надавати першу медичну допомогу, бо ймовірність травмуватися в бійці висока», – зауважив Ігор Пінчук.

До речі, сам Ігор Пінчук є регіональним представником Федерації Крав-мага Україна, яку організував Антон Фарб. Нині ця федерація готує тренерів.

«Я раніше просто був спортсменом, цікавився самообороною і якось зайшов на сайт федерації. Інформація зацікавила, мене запросили на співбесіду, я її пройшов і мені запропонували стати інструктором. Що я і зробив.

І вже 4-й рік, з 2017-го, я викладаю крав мага в Чернігові. У місті я – один інструктор. 

Уже другий рік треную дітей, є дитяча група. І четвертий рік діє загальна група для охочих від 14 років. Ходять і 30-річні, і 40-річні, 20-річні. Всі, кому цікаво», – повідомив Ігор Пінчук.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button