Суспільство

У Чернігові функціонує жіноча вітальня, де знаходять шляхи вирішення життєвих проблем

Так уже склалося, що в українській традиції не заведено ходити до психологів. Ситуації, що виникають у родині чи в інших сферах життя, жінки обговорюють із подругами або шукають розради в інший спосіб, наприклад, заїдаючи проблеми тістечками й тортами. Чоловіки зазвичай носять усе в собі або втамовують душевний біль за допомогою міцних напоїв.

І добре, якщо серед людей, які вислухають, будуть такі, хто зможе дати слушну й потрібну пораду. Між тим, проблеми завжди вирішуються ефективніше й швидше, якщо розібратися в них допомагає фахівець. Докладніше про це – в інтерв’ю з психологинею Вікторією Сидоровою.

Вікторіє, розкажіть, будь ласка, про центр «Родник» і про заходи на його базі? 

Центр розвитку людини «Родник» працює в Чернігові з десяток років. Ініціаторка його створення та керівник – психологиня Ірина Бондаренко.

Нині на базі «Родника» діє багато різноманітних проєктів. «Психологічна вітальня» – лише один із них. Тут відбуваються різноманітні авторські тренінги, зокрема, Ірина Бондаренко проводить «Силу батьківського роду» та «Силу материнського роду», а також деякі інші, Тала Фоміних – «Свято, яке завжди з тобою», «Танго з грошима» (вона працює переважно з МАК – метафоричними картами).

Тут діє творча майстерня «Чудесниця» і проходять майстер-класи з різної тематики. Частину організовую я, Вікторія Сидорова, та запрошую різних майстринь. Особливо активно ми працювали перед новим роком, коли готували подаруночки до свят для своїх рідних і друзів, новорічні прикраси тощо. Тала Фоміних зазвичай проводить заняття з правопівкульного малювання, живопису вовною, з кавової графіки тощо. Дуже багато цікавих творчих занять!

Ще в «Роднику» є такий проєкт, як «Дослідницька лабораторія». Його веде Ірина Бондаренко. За допомогою метода системних розстановок учасники досліджують актуальні теми, як-от: вплив зради одного з подружжя на родину, дітей; як на подальше життя пари впливає аборт; що відбувається в родині, якщо жінка заробляє більше, ніж чоловік; що робить людиною уразливою для коронавірусу тощо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові врятували сову, яка врізалася у вікно у спальному районі міста (Фото)

Отже, «Психологічна вітальня» – лише один із проєктів центру «Родник»?

Його мета – психологічна підтримка насамперед жінок і дівчат. Але, буває, чоловіки також цікавляться темами й приходять на зустрічі. Ми збираємося по середах (але не кожної середи, двічі на місяць). Оплата – донейшн (тобто хто скільки вважає за потрібне, хтось залишає 50 грн, а хтось – 200). Гадаю, це залежить від того, наскільки цінним для цієї людини було наше спілкування.

Від минулого року «Психологічну вітальню» ведемо я – психолог (за дипломом), журналістка (за основною донедавна сферою діяльності), мандрівниця (за покликом серця) Вікторія Сидорова та Ірина Бондаренко. Цей проєкт існував і раніше, в різний час його вели Тетяна Леонова, Наталя Місюк. Торік навесні ми робили перерву у зв’язку з локдауном. Влітку зустрічалися мало, бо у людей інші турботи й клопоти. А от восени знову стартували.

Які теми обговорюєте на своїх зустрічах?

Теми для перших зустрічей пропонувала я сама. Ті, які, на мою думку, були найбільш затребуваними. Взагалі свою першу вітальню рік тому я планувала присвятити темі «Секрети щасливих батьків» і поговорити про те, що щасливі діти бувають лише у щасливих батьків. І це означає, що дорослим варто менше контролювати й дисциплінувати своїх нащадків, а більше дбати про самореалізацію й своє особисте щастя, бути достойним прикладом і якісно проживати своє життя. На цю зустріч ніхто не прийшов!

Зате наступна тема, яку я підготувала, про емоційне вигорання, його симптоми, а головне – способи профілактики, викликала більше зацікавлення. Причому на зустріч прийшли переважно педагоги та психологи. І це не випадковість! Саме представники цих сфер, а ще медики, соціальні працівники, журналісти – у зоні ризику. Для багатьох, вважаю, цінним було просто поділитися своїми почуттями, переживаннями й відчути, що вони в цій біді не самі. Сподіваюся, нам вдалося провести невеличку ревізію основних сфер життя та визначити, на що варто звернути увагу.

Далі були запити від жінок на теми: «Що це означає – любити себе?», «Самоцінність та впевненість у собі», «Особисті кордони та вміння говорити «ні!», «Як уникнути токсичних взаємин?» та інші. Мені подобається ставити запитання на таких зустрічах, робити практичні вправи, щось малювати. Тобто це точно не лекція, а скоріше мінітренінг. Крім того, зазвичай ми п’ємо чай із печивом, тобто атмосфера – невимушена, демократична.

Наприкінці року надзвичайно актуальною мені здалася тема «Як зменшити вплив стресу, пов’язаного з пандемією, на наше життя?» Вважаю, я добре підготувалася до цієї зустрічі, знайшла чимало корисних практичних вправ і порад, які допомогли особисто мені. Але прийшли аж дві людини! Таке буває. Зате до наступної зустрічі на таку ж тему, яку ми проводили в дещо іншому форматі, вже у кафе, інтерес був значно вищий!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Невідомі побили світильники у підземному переході у Чернігові (Фото)

Цьогоріч робота «Психологічної вітальні» триватиме?

Уже зовсім скоро плануємо відновити роботу. І наступна тема, яку я пропоную розглянути, – «Впевненість у собі». На жаль, багато жінок і дівчат мого віку, трохи старших і дещо молодших виховували так, що ми не звикли себе хвалити, цінувати, з вдячністю та радістю приймати компліменти та подарунки. Вважалося, що дівчину має прикрашати скромність. Це прекрасна риса, але вона навряд чи допоможе досягнути успіху в кар’єрі, отримувати вищу заробітну плату, досягнути максимальної самореалізації.

Ми досліджуємо, які вони, сучасні жінки, чого вони прагнуть, як будують своє життя, як на них впливають у тому числі гендерні стереотипи, і як вони поступово змінюються. Це надзвичайно цікавий процес. Я радію, що можу бути задіяною та корисною як психологиня.

А в середу, 20 січня, ми поговоримо про те, як виховувати своїх синів і доньок більш упевненими, як самим стати більш упевненими в собі. Ми дотримуємося вимог карантину, тому кількість учасників свідомо обмежуємо. Зазвичай це мінігрупа з 5-6 осіб, тому для участі важливо зареєструватися! Прийти може будь-хто, хто відчуває таку потребу й прагне налагодити своє життя. Тож психологічна допомога в нашому місті, вважаю, є доступною саме завдяки подібним зустрічам і проєктам.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Спілкувалась Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button