Суспільство

У Чернігові помолилися за шістьох загиблих у травні Захисників України (Фото)

3 червня в Козацькому кафедральному соборі святої великомучениці Катерини Православної церкви України в Чернігові проведено панахиду за воїнами, які в травні цього року віддали своє життя за нашу країну, а також за всіх загиблих у боях за незалежність України.

Організатори: Український інститут національної пам’яті, Чернігівська єпархія ПЦУ, Кафедральний собор святої великомучениці Катерини ПЦУ, Козацька православна громада Храму святої великомучениці Катерини за сприяння Міністерства у справах ветеранів України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові вперше відзначили День Героїв (Фото)

Сергій Горобець, співробітник Чернігівського представництва Північно-Східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті, кандидат історичних наук, розповів про загиблих Героїв у травні 2021-го на фронті:

  1. «1. Дмитро Товчигречка. Народився 28 лютого 1984 року в Кривому Розі. Старший солдат, механік-водій механізованого батальйону 93-ї окремої механізованої бригади «Холодний Яр». 6 травня множинні осколкові поранення не залишили старшому солдату Товчигречці шансів на життя. Поховали Дмитра у Кривому Розі. Залишились мати і дружина.
  2. Сергій Коробцов. Народився 2 липня 1998 року в Коростені на Житомирщині. Солдат, розвідник 3-го розвідувального відділення 2-го розвідувального взводу розвідувальної роти 58-ї окремої мотопіхотної бригади імені гетьмана Івана Виговського. 6 травня позиції ЗСУ біля селища Піски на Донеччині обстрілював ворожий снайпер. Куля влучила Сергієві в голову. Поховали Сергія Коробчука в селі Ушомир під Коростенем. Залишилися дружина і маленький син.
  3. Юрій Опришко «Боня». Народився 12 листопада 1978 року в селі Ялинці Кременчуцького району на Полтавщині. Служив у штурмовому батальйоні «Айдар» на посаді головного сержанта штурмового взводу. Поранення – наскрізне в потилицю – Опришко отримав у свій останній день на передовій. Сталося це 9 квітня поблизу Старогнатівки на Донеччині. Попри тяжку травму, «Боня» боровся за життя до останнього. Спершу – в лікарні у Маріуполі, потім – у Львівському шпиталі. Поряд постійно була дружина. На жаль, 7 травня серце 42-річного воїна не витримало й зупинилося. Поховали Юрія Леонідовича в Ялинцях. Залишилися дружина, 4-річна донька і 20-річний син.
  4. Віктор Городніченко «Вітямба». Народився 19 лютого 1996 року в селі Покровська Багачка на Полтавщині. Мешкав у Ромодані Миргородського району. Старший солдат, старший навідник гранатометного відділення взводу вогневої підтримки десантно-штурмової роти 5-ї батальйонно-тактичної групи 81-ї окремої аеромобільної бригади. 28 квітня 2021 року поблизу Зайцевого на Донеччині у Віктора поцілив ворожий снайпер. Куля влучила нижче бронежилета, прошивши черевну порожнину. Віктор помер у госпіталі в Харкові через півтора тижня після поранення, 8 травня. Поховали воїна в Миргороді на Алеї Героїв міського кладовища. Залишилися мати, брат, дружина та донька.
  5. Павло Колесник. Народився 23 березня 1982 року в селі Нове Седнівської територіальної громади Чернігівського району Чернігівської області. Сержант, старший водій мотопіхотної роти 58-ї окремої мотопіхотної бригади імені гетьмана Виговського. Сержант Колесник загинув під Донецьком 13 травня від кулі ворожого снайпера. Поховали воїна в рідному Новому. Залишилися дружина і 16-річна дочка.
  6. Максим Польовий. Народився 18 грудня 1984 року в селі Юхимівці Волочиського району Хмельницької області. Майор, заступник командира 15-го окремого гірсько-штурмового батальйону 128-ї окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади. Загинув уранці 27 травня внаслідок смертельного кульового поранення, завданого снайпером військ РФ поблизу Новотошківського на Луганщині. Поховали замкомбата в Наркевичах. Залишилися батьки, брат, дружина (також військовослужбовиця) та двоє синів – віком 11 та один рік».

Панахиду відправив отець Роман – настоятель Кафедрального собору святої великомучениці Катерини,секретар Чернігівської єпархії ПЦУ. Він помолився за кожного з загиблих воїнів, які в травні цього року віддали своє життя за нашу країну, та всіх загиблих Героїв у боях за незалежність України, за видужання всіх поранених воїнів, за всіх живих Захисників України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як чернігівські воїни заліковують душевні та фізичні рани? (Відео)

Священик, говорячи як про всіх живих Захисників України, так і загиблих воїнів, наголосив: «Вони світлі люди. Зброю взяли тільки з метою захисту всіх нас від ворога».

Сергій Бутко, регіональний представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області, подякував святому отцю і повідомив: « У травні цього року на фронті війни з російським агресором віддали життя за Україну три солдати, два сержанти, один офіцер. Найстаршому – 42, наймолодшому – 22. Один полеглий у Луганській області, решта – на Донеччині. Ворог здійснив 286 обстрілів у травні – це трохи менше, ніж у квітні (315), але цілком на рівні весни минулого року. 14 воїнів отримали в травні поранення. Молимося за їхнє видужання. Вічна пам’ять полеглим за Україну!».

На панахиді були присутні учасники бойових дій в російсько-українській війні Юрій Потійко – начальник відділу в Чернігівській області Міністерства у справах ветеранів України, Володимир Мироненко – член громадської організації «Спілка ветеранів АТО «Добробат «Чернігів», а також представники громадськості й Оксана Петренко, співробітник відділу в Чернігівській області Міністерства у справах ветеранів України.

Усі небайдужі самостійно, з дотриманням вимог карантину, можуть вшанувати пам’ять Героїв, які загинули в боях за незалежність України в російсько-українській війні, в соборі та інших храмах області.

Олександр Майшев,

член Національної спілки журналістів України

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button