Суспільство

У Чернігові пройшов круглий стіл «Пам’ятаємо. Єднаємось. Переможемо»

24 листопада у Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Софії та Олександра Русових відбувся круглий стіл, присвячений ушануванню пам’яті жертв штучних масових голодоморів 1921–1923 років, 1946–1947 років та Голодомору 1932–1933 років. На захід під назвою «Пам’ятаємо. Єднаємось. Переможемо» завітали викладачі та студенти закладів вищої освіти міста: Північноукраїнського інституту імені Героїв Крут ПрАТ «ВНЗ «МАУП», Національного університету «Чернігівська політехніка», Пенітенціарної академії України, а також представники Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області, Чернігівського обласного історичного музею імені Василя Тарновського, Чернігівського обласного пошукового науково-редакційного центру та Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва.

Модерували захід бібліотекарка відділу документів із гуманітарних наук Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових Валентина Куценко й кандидат історичних наук, доцент, завідувач кафедри загальнонаукових, соціальних та поведінкових дисциплін Північноукраїнського інституту імені Героїв Крут ПрАТ «ВНЗ «МАУП» Павло Ямполець.

Засідання круглого столу розпочав Павло Віталійович доповіддю з теми «Голодомор 1932–1933 рр.: проблема міжнародного визнання та вшанування». Він наголосив на тому, що сьогодні 28 країн у світі визнали голодомор геноцидом українського народу і на тлі повномасштабного вторгнення ця цифра зростатиме.

Представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області Сергій Бутко у своєму виступі провів паралелі між Голодомором-геноцидом 1932–1933 рр. і рашистською геноцидною політикою з 2022 року.

«Пам’ять серця: велика трагедія 30-х років і сьогодення» – таку тему обрав для доповіді доцент, почесний професор Національного університету «Чернігівська політехніка», кандидат історичних наук Олександр Крук. Пан Олександр звернув нашу увагу на те, що як у 30-х роках минулого століття, так і сьогодні росія намагається знищити українську ідентичність шляхом геноциду.

Далі присутні заслухали виступ директорки Чернігівського обласного пошукового науково-редакційного центру Олени Потапенко, яка акцентувала увагу на Чернігівщині, зокрема на механізмах знищення українського народу саме на цій території.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відбулись обласні Спортивні ігри з настільного тенісу

Напрочуд цікавими для присутніх були також доповіді кандидата історичних наук, старшого наукового співробітника Чернігівського обласного історичного музею імені Василя Тарновського Миколи Гороха «Історія Торгсину на сторінках часопису «Діло» й бібліотекаря Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва Володимира Єрмака «Софія Русова про Голодомор».

До обговорення долучилася і небайдужа молодь. Студентка кафедри суспільних і філософських наук Національного університету «Чернігівська політехніка» Катерина Фурсенко виступила з доповіддю «Командир Голодомору: Станіслав Косіор – шлях ганьби й неслави». Курсант 121-ї навчальної групи юридичного факультету Пенітенціарної академії України Максим Найборовський розкрив тему «Примусова колективізація під час Голодомору. «Голодомор 1932–1933 років – злочин комуністичного режиму» – такою була тема доповіді студентки І курсу Північноукраїнського інституту імені Героїв Крут ПрАТ «ВНЗ «МАУП» Єлизавети Варсегової. Не менш важливу тему «Доля дітей у часи Голодомору» розкрила курсантка 147-ї навчальної групи юридичного факультету Пенітенціарної академії України Діана Бутько.

Учасники круглого столу констатували, що, як і нинішня війна росії проти України, геноцид на початку 1930-х років став відповіддю москви на прагнення українців бути господарями на своїй землі.

Провідна бібліотекарка відділу документів із гуманітарних наук Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових Катерина Денисенко презентувала книжкову експозицію «Україна пам’ятає! Світ визнає!», присвячену 90-м роковинам Голодомору 1932–1933 років. На цій книжковій виставці представлені різні за цільовим призначенням книги: офіційні, наукові, науково-популярні, навчальні й літературно-художні видання. Усі вони яскраво ілюструють трагічні сторінки нашої історії та допомагають глибше дослідити передумови, причини і наслідки геноциду української нації.

На завершення присутні переглянули відео «Запали свічку пам’яті — поділись теплом із захисником» від Українського інституту національної пам’яті, який ініціював акцію «Пам’ятай про жертв Голодомору. Підтримуй тих, хто бореться за Україну».

Підбиваючи підсумки зустрічі, Павло Ямполець нагадав присутнім, що в української держави є споконвічний ворог, який зазіхає на право українців на існування як окремої незалежної нації. Перефразовуючи Псалом 137, Павло Віталійович зазначив: «Якщо я забуду про Голодомор-геноцид, то нехай Бог забуде про мене». Тож пам’ятаємо. Єднаємось. Переможемо.

Організатори круглого столу – Чернігівська ОУНБ імені Софії та Олександра Русових; Північноукраїнський інститут імені Героїв Крут ПрАТ «ВНЗ «МАУП», Національний університет «Чернігівська політехніка», Пенітенціарна академія України; Український інститут національної пам’яті в Чернігівській області; Чернігівський обласний історичний музей імені Василя Тарновського; Чернігівський обласний пошуковий науково-редакційний центр; Чернігівська обласна бібліотека для юнацтва. 

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button