Суспільство

У Чернігові рахують дітей: відлуння платної освіти для «чужих»

Кілька місяців тому Чернігів сколихнула новина про ініціативу чернігівського міського голови Владислава Атрошенка розділити дітей обласного центру на «своїх» і «чужих».

Суть проста – якщо діти приписані не в Чернігові, але ходять до міських шкіл і садочків (адже батьки працюють і сплачують податки саме до чернігівської казни), то за навчання, так би мовити, «чужих» діток має заплатити населений пункт, у якому вони зареєстровані.

Якщо населений пункт відмовляється, то цей фінансовий тягар лягає на плечі батьків. Для розуміння: йдеться про приблизно дві тисячі гривень щомісячно за одну дитину. Математика проста: якщо в родині двоє дітей – плати 4 тисячі, або навчай сам дитину вдома.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не маєш «прописки» – плати: Чернігівська міськрада ділитиме чернігівців на «своїх» і «чужих» (Відео)

Абсурд цієї ініціативи ще й у тому, що вона суперечить Конституції, адже головний документ нашої країни гарантує безкоштовну середню освіту кожному.

Завдяки небайдужості громадськості та наполегливості деяких депутатів тоді полум’я вдалося погасити і платну освіту в Чернігові не впровадили. Але є всі підстави вважати, що на крапку на цьому чернігівська влада ставити не збирається.

Нещодавно чернігівський міський голова Владислав Атрошенко підписав розпорядження «Про організацію ведення обліку дітей шкільного віку та учнів». У документі вказані основні завдання для управління освіти: здійснити організаційні заходи щодо створення реєстру даних про дітей шкільного віку, які проживають на території міста Чернігова; вносити до реєстру такі персональні дані дитини: прізвище, ім’я, по батькові, дата народження, місце проживання чи перебування, місце навчання (заклад освіти), форма навчання та належність до категорії осіб з особливими освітніми потребами; й особливо цікавий наступний пункт – здійснювати збір інформації про дітей віком від 0 до 18 років та її опрацювання.

Звісно, запевняти, що влада Чернігова вже завтра почне мусолити тему платної освіти, буде неправильно. Але, очевидно, що це лише справа часу. Не просто ж так почали рахувати чернігівських дітей, збирати про них інформацію та створювати спеціальні реєстри. Справжні наміри влади будуть відомі через певний час, тому будьмо готові до різних ситуацій.

Ще статті по темі

Один коментар

  1. Бизнес есть бизнес. царьйок дорвался наконецто до муниципальной власти. кроме центра Чернигова, жаждет скупить ВСЁ…

Back to top button