Суспільство (відео)

Не маєш «прописки» – плати: Чернігівська міськрада ділитиме чернігівців на «своїх» і «чужих» (Відео)

Ваня Міщенко народився і все своє ще зовсім юне життя провів у Чернігові. Тут же відвідував садочок, а зараз старанно вчиться в 33-й міській школі. Єдине, що відрізняє його від більшості однокласників, – це відсутність чернігівської реєстрації.

Батьки Івана перебралися до Чернігова близько двох десятків років тому. Проте купити власне житло і, відповідно, зареєструватися в ньому, досі не змогли, як і сотні інших таких же вимушених внутрішніх мігрантів регіону.

«Я працюю медсестрою в міській лікарні офіційно. Чоловік мій також працює офіційно. У Чернігові я вже двадцять років, оскільки в нас, у Щорсі, ви самі розумієте, роботи немає, жити немає за що», каже мати Івана Анна Міщенко.

Для таких «чужих» дітей Чернігівська міська рада на найближчій сесії надумала ввести спеціальні умови відвідування освітніх закладів. Зокрема, деякі так звані послуги для них надаватимуть за окрему плату.

«Що називається послугою в цьому питанні, яке пропонується ухвалити депутатам Чернігівської міської ради, за ініціативи, як я розумію, виконкому, міського голови Владислава Атрошенка. А послугою іменується освіта – освіта для наших дітей. Тобто в якомусь аспекті навчальні заклади міста Чернігова переходять на комерційну основу. Платність цієї основи пропонується для дітей, батьки яких не мають чернігівської реєстрації і, відповідно, діти також не мають чернігівської реєстрації, як у народі кажуть «прописки»», зазначає правозахисник Микола Торбєєв.

У разі прийняття цього рішення між Чернігівською міськрадою й об’єднаними територіальними громадами мають укласти угоду про здійснення міжбюджетних трансфертів. А в разі відсутності такої угоди батьки матимуть право оплачувати ці послуги самостійно. Загалом же до таких послуг належатиме сфера освіти, охорони здоров’я, культури та спорту.

«Тобто якщо батьки зареєстровані в найближчому сільському населеному пункті біля Чернігова, працюють у місті Чернігові, сплачують, відповідно, податки тут, винаймають житло без можливості реєстрації по місту, відповідно, діти проживають разом із ними, відвідують садочки, школи, то з наступного року такі батьки будуть змушені платити значні кошти в міську раду», — пояснює правозахисник Микола Торбєєв.

Для прикладу, місяць відвідування дошкільного навчального закладу для таких дітей коштуватиме не багато, не мало – 1 878 гривень, трохи менше – 1 171 гривню на місяць доведеться сплатити за школяра. Мати Івана такою перспективою, м’яко кажучи, шокована.

«Наскільки мені відомо, право на освіту прописане Конституцією. Що ми маємо право на освіту безкоштовну. Якщо станеться така ситуація і відмовиться громада, і я буду не в змозі платити таку суму, то, виходить, ми залишимося без освіти? Моя дитина не буде відвідувати школу?!» – задається питанням мати Івана Анна Міщенко.

«Я можу сказати, що не знаю жодної ради, яка погодиться сплачувати до міста Чернігова бюджетні кошти відповідної сільської ради, де їх там майже не вистачає на поліпшення власної інфраструктури, та інші витрати.

Тобто пропонуються міською радою, можливо, це чергова інновація від міського голови ще раз витягти кошти з наших громадян. Не зрозуміла тільки мета роботи такої міської ради, яка має слугувати людям, а не проти, всупереч інтересів людей», — наголошує правозахисник Микола Торбєєв.

У міській раді на звання інноваторів у цьому питанні не претендують і кивають у бік Тернополя, мовляв, придумали там, а ми лише долучаємось до команди першопрохідців.

«Перше таке рішення було прийняте в місті Тернополі наприкінці лютого. Я не знаю, чи в інших громадах прийняті такі рішення, але можна сказати, що Чернігів – один із перших. Зараз, як ви знаєте, у нас триває процес децентралізації, ці громади отримують як освітню, так і медичну субвенцію, але послуга надається за рахунок бюджетних установ закладів міста Чернігова. Тому, щоб були якісні послуги, щоб на них більше виділяти коштів, ми також хочемо отримувати міжбюджетні трансферти від інших територіальних громад», — зазначила заступник чернігівського міського голови Ольга Хоніч.

У муніципалітеті наголошують: за дітей, які вже відвідують навчальні заклади Чернігова, платити не доведеться. Пріоритети – за медициною і профтехосвітою.

«Якщо ця дитина вже навчалася в м. Чернігові й на неї вже йшла субвенція з державного бюджету, то, звісно, про жодні додаткові кошти ми не будемо говорити. Якщо вже говорити про медичні заклади, то, наприклад, наш пологовий будинок обслуговує десь більше 40% людей, які там отримують послуги і не є резидентами міста. Якщо говорити про ПТУ – там 60% не є резидентами міста Чернігова. Тобто нас цікавлять такі напрямки, де найбільше ми витрачаємо коштів», — каже заступник чернігівського міського голови Ольга Хоніч.

Нашому Івану сьогодні пощастило, принаймні, до школи він іде безкоштовно. Та як проходитиме його лікування й подальше навчання в Чернігові – вже найближчим часом вирішать депутати міської ради, які одним рішенням можуть поділити людей на «своїх» і «чужих».

«Мені як фаховому юристу зрозуміла повна абсурдність такого рішення і неможливість його ухвалення. Перше – з юридичного погляду, це суперечність нормам Конституції, а з морального аспекту, з погляду на суспільну мораль неможливо такі рішення приймати, якщо заявляєш, що дієш в інтересах людей. Це рішення явно суперечить інтересам людей», — наголошує наголошує правозахисник Микола Торбєєв.

Журналіст Альона Макаренко

Оператор Дмитро Дриганов

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

14 коментарів

  1. Вы шо чинуши охренели в конец ? Людское терпение не безгранично

  2. Бред. По конституции среднее образование является бесплатным и обязательным. Можно судиться с радой-выиграш дела 100%.

  3. А что суд у нас бесплатный ? сдерут тоже денег

  4. атрошка молодец, рулиит-бизнес есть бизнес, наверное мало деньжат заработал на продаже своего амфальта и укладке оного своей фирмой, зимой дохода не будет, больше денег в бюджет надо к весне нагрести с Черниговцев.

  5. Деньги, деньги…, деньгиииии… что в головах у этих служителей народа только Богу известно. Как такое решение можно вообще принимать???? Атрошенко, всех денег не заработать, а в глаза людям придётся смотреть!!!!

  6. Главное не подавиться. Время то не спокойное. Да атроха.

  7. Було б чудово, щоб Альона Макаренко ще назвала джерело звідки в неї така інфа???

    1. Порядок денний пленарного засідання сесії ЧМР на 30.11.2017р. Проект рішення, питання # 30. Див. офіційний сайт Чернігівської міської ради

  8. І звідки такі суми 1878 та 1171 грн.?? А я скажу, що «Для прикладу, місяць відвідування дошкільного навчального закладу для таких дітей коштуватиме не багато, не мало – 1 900 дол. США, трохи менше – 1 200 дол. США в місяць доведеться сплатити за школяра. Ви мені повірите??

    1. Звичайно ні! Це треба питати Атрошенко, з якої галактики вони черпають ці ідеї та обґрунтовують такими сумами

  9. Покажіть мені хоч одне село, де є ПТУ чи пологовий. То виходить, що люди, які там живуть не повинні народжувати цивілізовано, чи навчатись, якщо громада не буде платити атросі в карман, чи як?

Back to top button