Суспільство

У Чернігові реанімують лікарню «залізничників»

У Чернігові планується реалізувати масштабний проект із відновлення роботи вузлової лікарні «Укрзалізниці», від якої не так давно відмовились і держава, і місто Чернігів. Головне призначення новоствореного об’єкту полягатиме в спільній реабілітації бійців АТО та їхніх родин – у Центрі надання комплексної допомоги учасникам АТО.

26[1]Про ініціативу розповідає її натхненник, голова ради ветеранів АТО Чернігова Андрій Требух:

– Повністю буде безкоштовна діагностика не просто для учасників АТО, а для воїнів, тобто тих, які реально воювали, інвалідів і ветеранів війни та їхніх сімей, та, звісно ж, сімей загиблих. Сьогодні, якщо боєць АТО потрапляє в шпиталь на реабілітацію, то, по-перше, він перебуває не в Чернігові, по-друге, до нього не може потрапити сім’я. Ми хочемо це виправити. Для нас такий Центр дуже актуальний, адже Чернігівщина – друга за кількістю бійців.

Чому для Центру вибрали саме територію закритої «залізничної» лікарні?

– Там достатньо місця, десь 3,8 га. Адже хочемо зробити там ще й ландшафтний парк для психологічного розвантаження. На кшталт канадської, ізраїльської систем.

Які ще складові матиме цей центр?

– Крім того, що там спільно працюватимуть медики та психологи. Також буде соціальна складова – працетерапія, тощо. Але найголовніше, що ніде в Україні в таких установах не пускали нас із сім’ями. Наприклад, необхідно заново навчити спілкуватися мене з дружиною, мене з моїми дітьми. Адже психологічно людині, яка пройшла жахи війни, це дуже складно. Проте такої можливості в типових реабілітаційних центрах сьогодні немає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Талалаївці учасник АТО відкрив Центр реабілітації для військовослужбовців

Можете назвати якість строки реалізації проекту?

– Зараз кінцеві строки не відомі, ми пишемо пілотні проекти і так далі. Процес довготривалий, проте ми з цим боремося. Деякі його складові вже реалізуються. Вже обласна лікарня оголосила тендер на МРТ і весь спектр послуг, вони невдовзі будуть готові їх надавати.

Де будете брати кошти на реалізацію?

– Фінансова складова буде розподілена так: частину медиків на себе бере Міністерство охорони здоров’я, психологів – Міністерство соціальної політики. Плануємо, щоб 80% фінансування взяла на себе область і 20% місто, переговори з владою якого тільки ведуться.

Відомо, хто буде керівником Центру?

– Попередньо керівником центру може стати військовий психолог – Віктор Іванович Мозговий.

Процес створення Центру довготривалий, але не стоїть на місті. Так, 1 серпня була проведене третє засідання робочої групи щодо узгодження питань зі створення установи. Провів його співголова групи та перший заступник голови Чернігівської обласної ради Валентин Мельничук. На засіданні дійшли згоди до майбутнього статусу об’єкту – некомерційний комунальний заклад обласної ради. Діагностика та лікування здійснюватимуться на базі обласної лікарні.

Ще статті по темі

Back to top button