Суспільство

Два райони Чернігівщини – під загрозою ліквідації

Шість районів в Україні, які не перебувають у зоні бойових дій або тимчасової окупації, опинилися у фокусі уваги Європейського Союзу. Серед них – Корюківський і Новгород-Сіверський райони на Чернігівщині.

Ця увага через те, що згадані райони можуть ліквідувати. Про це повідомив Віталій Безгін, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нові кучугури пластику: на Чернігівщині не викорінюється традиція нести штучні квіти на кладовища

Тож до яких критеріїв не дотягують згадані райони та чи на часі в умовах війни змінювати адміністративно-територіальний устрій, розбиралися разом із Миколою Силенком, виконавчим директором Чернігівського регіонального відділення Асоціації міст України.

«У європейському законодавстві є директива, що передбачає чисельність населення для районного рівня не менше як 150 тисяч осіб. Але тут два моменти: по-перше, в країнах ЄС є райони менше ніж 150 тисяч осіб; по-друге, щільність (густота) населення в Україні вдвічі нижча ніж в Європі. А в Чернігівській області показник щільності в чотири рази менший, ніж у ЄС. Тому «прямо» копіювати норми європейського законодавства без урахування українських реалій – це не кращий варіант. Треба виходити з необхідності функціонування невеликих районів, а тому спершу варто дати відповідь на запитання: чи зручно нам мати п’ять районів у Чернігівській області? Чи стане краще (гірше), коли їх буде чотири. Після відповідей на ці запитання можна буде рухатися далі. Ще варто не забувати, що ми в умовах воєнного стану. Змінювати ж адміністративно-територіальний устрій усе-таки краще в мирний час, після Перемоги і відновлення територіальної цілісності України», – зазначив Микола Силенко.

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button