Суспільство

У Чернігові розповіли секрет позбавлення комплексу меншовартості

На перший погляд, кожен розуміє, що таке вдячність. Перше, що спадає на думку, – чуйність за добро. Та насправді це поняття більш глибоке і об’ємне. До того ж, вдячність – це ознака здорової нації.

Тож саме про вдячність як спосіб подолання комплексу меншовартості українців ішлося на презентації видання «День вдячності» за участі головного редактора щоденної всеукраїнської газети «День» Лариси Івшиної та упорядника книги Ігоря Сюндюкова.

Книга вийшла в контексті бібліотеки газети «День». І, за словами головного редактора, вона є особливою. Бо несе абсолютно нові знання.

Лариса Івшина вважає, що українців треба перенавчати в світоглядному аспекті. Передусім модернізувати український національний характер і водночас лікувати постгеноцидні рани в свідомості народу. Зокрема викорінювати давні страхи й комплекси.

«Нині велика частина населення нашої країни живе з відчуттям позанацидності. Причому часто того не усвідомлює. Воно в страху, звичці маскуватися, жити подвійним життям. І це не випадково. Адже за єдність в українстві доводилося розплачуватися життям. Причому жертви були мільйонні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Вітер зі Сходу»: у Чернігові відбулася презентація нової книги Григорія Гусейнова

І нинішня війна, попри весь жах і величезні страждання, дає народу шанс об’єднатися в щирості, викоренити лицемірство. Наша вдячність тим, хто іде відстоювати країну – це рятівний шанс для країни», – каже Лариса Івшина.

Над виданням працювало потужне ядро істориків. А ось задум створити таку книгу виник у пані Лариси.

«Одним із поштовхів стала історія, яку в одному з інтерв’ю розповіла президент Ірландії Мері Робінсон, яка очолювала країну з 1990 по 1997 рік. Тож півтора століття тому в її країні був голод, який забрав і скалічив багато життів. Ця трагедія не залишила байдужими індіанське плем’я чото із штата Оклахома (США). Представники племені надіслали 173 долари на допомогу голодуючим в Ірландії. І через 150 років після цього факту президент поїхала шукати нащадків вождів племені, аби подякувати їм від імені ірландського народу», – розповіла  головний редактор газети «День».

У книзі «День вдячності» звернено погляд на іноземців – як всесвітньо відомих, так і майже незнаних, – які в різні часи бачили місце й неповторність України в світі, боронили її свободу, добре ім’я, допомагали ідентифікувати себе, рятували життя людей.

«Уся наша нація мала б молитовно підносити цим людям своє «дякую»,– зауважила пані Лариса.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У бібліотеці Короленка відбулася презентація поетичної збірки «Небо в долонях» Олени Коленченко

До речі, особливо вона зупинилася на особистості дослідника Голодомору 1932-33 років Джеймса Мейса, який не лише доносив до світової спільноти правду про той трагічний час для нашого народу, а й є автором акції, відомої як «свічка пам’яті».

Упорядник видання Ігор Сюндюков розповів, що «День пам’яті» має кілька вимірів.

«Ми завжди нагадуємо людям призабуті або заборонені меседжі чи послання, як треба знати. То це перший вимір – зовнішній. Іншими словами, це інформація про людей, яку просто буде цікаво читати. Багато з них віддали всі сили чи життя за Україну, щоб її порятувати чи щоб її знали у світі.

Але є й внутрішня складова, яка не лежить на поверхні. Це світоглядний і духовний вимір. Всі автори хотіли донести до українців, що невдячність не є приватною справою не дуже духовно розвинутих людей. Адже сума невдячностей дає вкрай небезпечні і глобальні наслідки. І ми в цьому переконуємося», – зазначив чоловік.

Автори книг бібліотеки «День» працюють над тим, щоб показати, чим українці мають пишатися і чим мають бути зобов’язані відомим і маловідомим особистостям. Адже вдячність – це дуже вагомий інтелектуальний важіль.

«Якщо визнаємо, що вдячні великим нашим нащадкам, людям з інших країн і сучасникам, то це ознака нашої сили. І це дає можливість позбуватися комплексу меншовартості. Якщо читач відчує це, то вважатимемо, що завдання, яке ми ставили перед собою, виконане», – резюмував Ігор Сюндюков.

Пан Ігор і пані Лариса запевнили, що книга не тільки світоглядна, а й цікава, тож, прочитавши її, маємо нагоду переконатися в цьому особисто.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button