Суспільство

У Чернігові відкрили пам’ятну дошку на честь родини Русових

Видатний педагог, просвітниця, прозаїк, літературознавець, громадська та культурно-освітня діячка, одна із засновниць жіночого руху в Україні, член уряду Української народної республіки, член Центральної Ради, голова Української Національної Жіночої Ради, професор Українського Педагогічного інституту імені М. Драгоманова у Празі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Ніжині з’явилась нова меморіальна дошка

Мова йде про нашу землячку Софію Русову. Хоч вона жила і працювала наприкінці 19-го – в першій половині 20-го століття, найважливіші принципи її педагогічної концепції виховання молоді актуальні і сьогодні. В основу своєї педагогічної науки Софія Русова поклала принцип поваги до дитини.

Сьогодні у рамках відзначення сторіччя створення Національної Ради жінок України та 20-річчя відновлення цієї громадської організації пам’ять видатної українки вшанували у Чернігові. На фасаді обласної універсальної наукової бібліотеки імені В.Г. Короленка відкрили меморіальну дошку на честь родини Русових як одних із засновників громадської читальні.

До урочистостей долучилися громадські активістки — учасниці Асамблеї Європейського Бюро Міжнародної Ради Жінок, яка цими днями проходить у Києві та Чернігові.

2019_05_22_doshka rysovum_171

Лідери жіночого руху разом із заступником голови Чернігівської ОДА Наталією Романовою висловили захоплення постаттю Софії Русової як людиною з європейським світоглядом, котра все своє життя присвятила громадській та освітній діяльності.

Довідково. Софія Русова (у дівоцтві — Ліндфорс) (18 лютого 1856 року — 5 лютого 1940 року) народилася у селі Олешня Ріпкинського району. Дружина земського статистика, етнографа, фольклориста і громадського діяча Олександра Русова. Перебувала у Чернігові у 1876-1878 та 1894-1899 роках. Входила до групи чернігівських інтелігентів, з ініціативи яких у місті була заснована громадська бібліотека. Брала участь у перших зборах членів-засновників бібліотеки, що відбулись 15 (28) березня 1877 року на приватній квартирі, була обрана до першого складу правління бібліотеки. Пізніше, разом з чоловіком Олександром Русовим, турбувалась поповненням книжкового фонду, робила фінансові внески для підтримки та розвитку бібліотеки.

Департамент інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю ЧОДА

Ще статті по темі

Back to top button