Суспільство

Для пацієнтів чернігівського онкодиспансеру збудують приміщення за 120 мільйонів (Фото)

Лінійний прискорювач для опромінення онкохворих до кінця року має запрацювати в обласному онкологічному диспансері.

Для цього на території закладу збудують спеціальне приміщення, дотичне до вже наявного відділення променевої терапії. Вартість нового обладнання та будівлі перевищить 120 мільйонів гривень, тому місцеві медики розраховують на допомогу держави, зокрема Фонду регіонального розвитку.

Щороку дві з половиною тисячі пацієнтів онкологічного диспансеру потребують променевої терапії. Проте гамма-терапевтичне обладнання, що використовується в нашому онкодиспансері, практично повністю вичерпало свій технічний ресурс і потребує заміни. До того ж кобальтові апарати з радіологічним елементом, за допомогою яких нині лікують онкохворих, негативно впливають не лише на злоякісне новоутворення, а й на організм загалом.

— Сучасні лінійні прискорювачі вже змонтовані таким чином, що діють тільки на пухлину, — наголошує головний лікар диспансеру Валерій Зуб. – Тобто вони не уражають сусідніх органів. За допомогою цього апарату визначається розмір пухлини, і з різних точок спрямовується промінь, що вбиває цю пухлину.

За словами Валерія Зуба, лінійний прискорювач зможе прослужити без будь-яких ремонтів значно довше, ніж теперішня, давно застаріла апаратура. А ще – він значно безпечніший.

—  На відміну від тих апаратів, які ми використовуємо сьогодні, — продовжує Валерій Зуб, — цей апарат сам генерує випромінювання. Тому заміна апаратури не потрібна. Термін служби цього опромінювача – 20 років без якихось додаткових замін лампи і всього цього устаткування.

Валерій Зуб переконаний, що реалізація цього проекту дасть змогу Чернігівському онкодиспансеру піднятись на значно вищий рівень у наданні медичних послуг населенню області. І чернігівський лікувальний заклад стане лише чотирнадцятим в Україні (з урахуванням державних і приватних клінік), де працюватиме сучасне, світового рівня обладнання.

Ще статті по темі

Back to top button