Суспільство

У Чернігові вшанували пам’ять жертв геноциду ромів (Фото)

Щороку 2 серпня в Європі відзначається Міжнародний день пам’яті жертв нацистського геноциду ромів. Саме тоді, в 1944 році, за одну добу в таборі Аушвіц-Біркенау загинули до 4 300 ромів. За різними підрахунками, загалом у світі впродовж війни було знищено приблизно 200 тисяч представників цієї національності, із них понад 20 тисяч загинули на території сучасної України.

Із нагоди роковин цієї сумної дати в Чернігові в урочищі Подусівка відбувся поминальний захід, у якому взяли участь представники обласної влади, члени ромської громади та інших громадсько-культурних товариств Чернігівщини, громадськість міста й області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В ритмі фестивалю: як живуть роми на Чернігівщині

Представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області Сергій Бутко у своїй промові наголосив на важливості відзначення сьогоднішньої дати не тільки як вшанування пам’яті про загиблих, а й для піднесення цінності людського життя й засудження злочину, який не має виправдання. Промовець акцентував увагу на необхідності не забувати, що будь-які ідеї та висловлювання, спрямовані на розпалювання національної чи релігійної ворожнечі, є злочинами, і закликав до широкої просвітницької роботи в цьому напрямку для виховання підростаючих поколінь.

Із болем і сумом згадували про трагедію представники ромської громади – керівник Чернігівської міської громадської організації «Романо дром» Марина Казанська й очільник Чернігівської обласної громадської організації «Черген» Петро Главацький.

Вшановуючи пам’ять про ті страшні події, учасники мітингу-реквієму поклали живі квіти до пам’ятного знака жертвам нацистського геноциду ромів.

Священник Катерининської церкви у м. Чернігові Чернігівської єпархії Православної церкви України отець Микола відправив заупокійну літію.

За інформацією сайту Чернігівської обласної ради

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button