Суспільство

В ритмі фестивалю: як живуть роми на Чернігівщині

Концерт і домашні посиденьки – так чернігівські роми святкують своє міжнародне свято. 8 квітня – міжнародний день ромського народу. Мета створення такого свята – привернути увагу до самобутньої культури та історії народу, який пережив багато дискримінацій та утисків.

«Учора в нас був концерт. Виступав мій колектив – ансамбль «Черген». Була дуже святкова атмосфера. Сьогодні зібрались в мене вдома», – так розповідає про урочистості голова обласної організації ромів «Черген» Петро Главацький.

За його словами, головна мета сьогоднішнього дня і ромських організацій загалом – збереження традицій народу. Важливу роль у цьому відіграє і однойменний з організацією ансамбль, адже пісні й танці – це своєрідна візитівка ромів. Але сенс існування громадської організації «Черген» більш глибокий.

«Наше головне завдання – це допомога ромській молоді. Протекція над ними. Щоб йшли правильним шляхом. Щоб ходили до школи, далі вступали до вищих навчальних закладів. Освіта зараз дуже важлива. Щоб пам’ятали нашу культуру та традиції. Ті, які передаються ще від предків», – говорить Петро Главацький.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині занепадає маєток баронів Меєндорфів

За словами ромського «барона», головні проблеми в їхній громаді здебільшого соціальні.

«Це багатодітні сім’ї. Бідність. Чим можемо, їм допомагаємо. Недавно десь 8-10 родинам у сільській місцевості було надано допомогу в проведенні світла, води. Добре, що є ще громадські організації, які долучаються до співпраці з нами», – розповідає Петро Главацький.

За його словами, сьогодні в області проживають приблизно 5000 ромів, у Чернігові – десь 100 родин. Багато з них багатодітні. Загалом у середньому найменша ромська сім’я складається з 6-7 осіб.

Ще статті по темі

Back to top button