Суспільство

У Чернігові вшанували пам’ять жертв Голокосту

Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту відзначається щороку 27 січня відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН від 1 листопада 2005 року. В цей день у 1945 році війська Першого Українського фронту визволили в’язнів найбільшого нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцимі, через який пройшли близько 1,3 мільйона людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 27 січня світ вшановує пам’ять жертв Голокосту

Напередодні Другої світової війни за кількістю євреїв, що проживали на території різних країн, Україна займала перше місце в Європі та друге в світі. Тут мешкало 2 мільйони 700 тисяч євреїв. З них півтора мільйона вбито нацистами під час голокосту. Були знищені всі єврейські громади, які існували на території нашої країни до Другої світової війни, в тому числі й чернігівська.

В Чернігові одним з місць масових розстрілів єврейського населення, а в наш час трагічним символом голокосту в області, стало урочище Березовий Рів.

Саме тут, сьогодні, 27 січня відбувся меморіальний захід із вшанування пам’яті жертв Голокосту за участю заступника голови Чернігівської облдержадміністрації Олександра Савченка, першого заступника голови Чернігівської обласної ради Ніни Лемеш, секретаря Чернігівської міської ради Олександра Ломаки, представника Українського Інституту національної пам’яті Сергія Бутка та громадськості.

2

Присутні поклали квіти до монумента та вшанували пам’ять жертв трагедії хвилиною мовчання.

А наостанок до присутніх звернувся рабин іудейських релігійних громад Чернігівської області Ісроель Сільберштейн, який наголосив на важливості збереження пам’яті про трагедію єврейського народу та прочитав поминальну молитву за жертвами Голокосту.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button