Суспільство

У Чернігові збереглась будівля колишньої жіночої гімназії (Фото)

У 1910 році приватний середній навчальний заклад, створений Н. М. Заостровською спершу для учнів обох статей, було перетворено на жіночу гімназію. Вона містилася в орендованому приміщенні на Шосейній, але там швидко стало затісно, тож у 1912 році було надбане власне приміщення на розі вулиць Стрітенської та Гончої.

Заостровські були подвижниками освіти: більше ніж половина учениць першого випуску не платила за навчання — дефіцит покривався з власних коштів подружжя. Тільки з появою гімназії дівчатка нижчого походження отримали можливість навчатися.

Аби потрапити сюди, треба було лише гідно пройти вступні випробування. Гімназійний курс становив 7 класів. Але коли 18 дівчаток першого випуску захотіли здобути освіту для вчителювання, Ніна Заостровська домоглася дозволу відкрити 8-й клас, що давав право на професію.

Гімназія розширювалася, поповнювалася бібліотека, влаштовувалися історичні читання, вистави, літературні та музичні вечори (для них навіть купили рояль). Дівчаток возили на екскурсії, планували відкрити психологічний кабінет для занять із педагогічної психології та організувати свій кінематограф.

Джерело: «Цікавий Чернігів»

Ще статті по темі

Back to top button