Суспільство

У держбюджеті-2022 уряд має підвищити прожитковий мінімум та збільшити видатки на субсидії, – Приходько («Наш край»)

Проєкт бюджету на наступний рік передбачає лише номінальне збільшення соціальних статей бюджету, так само менше коштів планується виділити і на субсидії. У той же час, видатки на утримання органів влади будуть збільшені.

Про це заявив народний депутат України, лідер партії «Наш край» на Чернігівщині Борис Приходько.

Зокрема він зазначив, що на субсидії у проєкті держбюджету-2022 передбачено менше коштів, ніж навіть у нинішньому році.

«З урахуванням 3 млрд гривень авансу для січня 2022 року, які передбачені змінами до бюджету-2021, – це 41,4 млрд гривень. При тому, що цього року видатки на субсидії складуть 44,2 млрд гривень (35,2 млрд гривень + 9 млрд гривень, передбачені змінами до бюджету-2021), на наступний рік, на тлі подальшого зростання тарифів на житлово-комунальні послуги, субсидії зменшуються на 2,8 млрд гривень, або на 6,3%. Очевидно, що така політика призведе до ще більшого зростання заборгованості населення за житлово-комунальні послуги», – наголосив лідер партії «Наш край» на Чернігівщині.

При цьому, як зауважив нардеп, видатки на владу очікувано зменшуватись не будуть. І навіть скорочення показників на деякі держструктури в 2022 році відбувається після стрімкого збільшення видатків на ці структури в 2021 році.

«Після скорочення субсидій та соціальних видатків на собі влада вирішила не економити. Порівняно з 2021 роком, передбачено збільшення видатків на Кабмін (+7%), на Офіс Генерального прокурора (+17%), Державну митну службу (+14%), Державну податкову службу (+5%). на Апарат Верховної Ради в 2022 році закладено зменшення видатків на 8%, але ж в 2021 році вони зросли на 46%. Аналогічна ситуація і з Державним управлінням справами – в 2022 році передбачається зменшення видатків на 12% після їх збільшення в 2021 році на 33%», – наголосив Приходько.

Політична партія «Наш край» виступає категорично проти того, щоб урядовці збільшували видатки на себе за рахунок економії на малозабезпечених. До розгляду головного кошторису країни у другому читанні соціальні статті в проєкті бюджету-2022 мають бути переглянуті. Так, зокрема, уряд має збільшити видатки на субсидії щонайменше до 50 млрд гривень; підвищити прожитковий мінімум до фактичного прожиткового мінімуму, тобто вдвічі; скоротити видатки на владу щонайменше на 30%.

Крім того, фахівці «Нашого краю» наполягають на перегляді макропоказників держбюджету-2022 (занижена інфляція, занижений номінальний ВВП). Використання більш реальних прогнозів призведе до автоматичного збільшення прогнозних номінальних доходів держбюджету, а додаткові суми можна буде спрямувати на соціальний захист найбідніших.

*Актуально

Ще статті по темі

Back to top button