Суспільство

У ДФС роз’яснили, за який спадок доведеться сплатити податки

Необхідно знати, що в разі отримання спадщини від родичів, що не належать до членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення, наприклад, рідного дядька, тітки чи інших фізичних осіб, виникає обов’язок сплати податку на доходи фізичних осіб за ставкою 5 відсотків від вартості успадкованого. Про це повідомили в Головному управлінні ДФС у Чернігівській області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Податковий комфорт для айтішників та європейський курс: економічні реалії майбутнього

Якщо майно успадковується від нерезидента або спадщина отримується нерезидентом, то вартість об’єкта спадщини підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків. Навіть якщо такий нерезидент вважається членом сім’ї першого та другого ступенів споріднення.

Крім податку на доходи фізичних осіб, платники повинні сплатити військовий збір, що становить 1,5 відсотка від вартості успадкованого майна.

Відповідальними за сплату податку на доходи фізичних осіб до бюджету є спадкоємці, які отримали спадщину.

Порядок оподаткування доходу, отриманого платником податку в результаті прийняття ним у спадщину чи дарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав, визначений статтею 174 розділу IV Податкового кодексу України.

Сектор комунікацій ГУ ДФС у Чернігівській області

Ще статті по темі

Back to top button