Суспільство

Найдавніший на Південному Кавказі предмет прикраси – в Центрі Гейдара Алієва (Фото)

У Центрі Гейдара Алієва відбулася презентація найдавнішого на Південному Кавказі предмета прикраси – золотого кольє періоду енеоліту.

На церемонії презентації директор Центру Гейдара Алієва Анар Алакбаров наголосив, що цей предмет прикраси дуже цінний. І вельми символічно, що презентація відбулася в улюбленому місці як жителів міста, так і його гостей.

Маїса Рагімова, директор Інституту археології та етнографії Національної Академії Наук Азербайджану, у своєму виступі звернула увагу присутніх на те, що саме в період керівництва великого лідера Гейдара Алієва республікою в 70-80-х роках минулого століття археологічні дослідження отримали широкий розмах.

«Представлений предмет прикраси має велику цінність. Ця знахідка, крім своєї цінності, відкриває шлях до повторного вивчення актуальних проблем в науці роботи по металу», – зазначила вона.

Предмет прикраси був виявлений у 2008 році під час археологічних розкопок у стародавньому поселенні Овчулар тепесі поблизу села Дизе Шарурського району Нахчиванської Автономної Республіки. Час позначився на цьому витворі тонкої роботи – прикраса розпалася на кілька частин. Кольє є найдавнішим на Південному Кавказі предметом прикраси. До цього найдавніші золоті предмети прикраси були виявлені під час розкопок на території Грузії і вважалися зразками, що належать до ранньої Бронзової доби.

Нахчиванська знахідка, яку фахівці відносять до періоду енеоліту, свідчить про те, що ще в V тисячолітті до н.е. на цій території здійснювали видобуток руди, тут існувала металургія міді. Розвиток промисловості в цьому напрямі, безсумнівно, мав вплинути на поширення різних ремесел, зокрема ювелірної справи. Золоте кольє, знайдене в Овчулар тепесі, є єдиним артефактом, що підтверджує це.

На заході президент Національної Академії Наук Азербайджану, академік Акіф Алізаде в інтерв’ю журналістам сказав: «Протягом останніх років уряд Азербайджану приділяє особливу увагу археологічній науці, оскільки археологія виявляє найголовніші моменти в історичній науці, доводить реалії до нашого часу. Фахівці ведуть дискусії в зв’язку з виявленим у Нахчивані предметом прикраси, що належить до періоду енеоліту».

Зазначаючи про успіхи археологічної науки Азербайджану, академік Акіф Алізаде наголосив: «Сьогодні археологи, історики зарубіжних країн виявляють великий інтерес до азербайджанської археології. Результатом цього інтересу є те, що археологи Японії, Франції, Голландії, Німеччини та інших країн Європи працюють разом з азербайджанськими археологами. Дослідження, проведені в різних регіонах Азербайджану, свідчать про те, що наша країна є давнім краєм».

Довідково: Постійно діюча виставка «Перлини Азербайджану: в плині історії» в Центрі Гейдара Алієва була організована з метою збереження культури, національно-духовних багатств, традицій нашої країни та передачі її майбутнім поколінням. На виставці представлено понад 200 експонатів, зокрема зброю, мідні та ювелірні вироби XVIII-XIX століть, національні костюми, килими, музичні інструменти тощо.

Ще статті по темі

Back to top button