Суспільство

У Дігтярівці згадали Мазепу (Фото)

Днями, в день 378-ї річниці від дня народження гетьмана України Івана Мазепи, в селі Дігтярівці Новгород-Сіверського району пройшли урочистості.

Саме поблизу цього села в далекому 1708 році 30 жовтня відбулася доленосна подія в історії нашої держави – зустріч гетьмана Івана Мазепи зі шведським королем Карлом XII.

Урочистості розпочалися на околиці села, на величному пагорбі, з якого відкривається розкішний український краєвид. Біля пам’ятного знака на честь  українського гетьмана та шведського короля був посаджений кущ калини із Батурина – як символ єднання українців-мазепинців.

У Дігтярівському навчально-виховному комплексі запашним короваєм зустрічали гостей. Розмова, яку вели краєзнавці, вчителі, науковці, вихованці Дегтярівського НВК і діти з інших сіл  Новгород-Сіверського району на тему «Постать Івана Мазепи в національно-державотворчому контексті сучасної України», була змістовною і проходила в приємній та теплій атмосфері. Подібні заходи в кожній школі України на честь наших гетьманів мають стати правилом.

Джерело: НІКЗ «Гетьманська столиця»

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button