У двох селах на Чернігівщині готують оригінальну страву з калини і буряка

Калиновики – це локальна страва, побутування і рецепт якої збереглися у селах Великий Ліс та Іваньків Понорницької громади. Цінність цієї страви не лише у смаку, а й у символічному змісті: поєднання калини (символ здоров’я, краси, духовної сили) та буряка (основи селянського харчування). Вони віддзеркалюють традиційну господарську культуру, ощадливе ставлення до продуктів («із залишків хлібного тіста»), сезонність і тісний зв’язок з природою.

В сучасному контексті калиновики були представлені на відкритті художньої виставки в «Арт-центрі» м. Шостка. Такий вихід за межі локальної громади демонструє, що традиційна страва може стати культурним брендом, який об’єднує мистецтво, історію й гастрономію. Джерело: Мезинський національний природний парк





