Суспільство

У громадах Чернігівщини непроста ситуація з водою

Упродовж останнього десятиріччя українські села потерпають від нестачі питної води. Через поступові зміни клімату й екологічні негаразди вода в криницях втрачає якість або й узагалі висихає. Зруйнована дамба, обміліла річка, сміттєзвалище біля села – це лише кілька причин «зневоднення» низки українських населених пунктів. Нестачу життєдайної рідини відчуває і наша область.

Задля покращення ситуації Чернігівська обласна рада ухвалила програму «Питна вода Чернігівської області на 2022-2026 роки», згідно з якою в області планують збудувати 95 свердловин для забезпечення населення якісною питною водою.

Чи готові громади брати в ній участь і які знаходять виходи з виниклої ситуації?

Олександр Медведьов, голова Сновської громади

Проблема, звісно, є. Але цьогоріч, дякувати Богу, вода в колодязях була. Бо був рік із дощами. Гірша ситуація з водою у нас у північних селах громади, наприклад, Клюсах.

Скоріше за все, на перспективу братимемо участь у співфінансуванні програми «Питна вода Чернігівщини». Це хороша програма, аби жителів нашої громади забезпечити водою. Наприклад, є дві свердловини, які ще колгоспні. То їх треба чистити, кидати туди мотори. І щоб була ця водяна точка. А потім від неї водогін робити, щоб люди мали місце приходити по воду. Треба буде водогони по селах робити, щоб максимально близько підвести воду до жителів і до будинків. Але всі ці задуми – на стадії розроблення. У нас є села з водогонами. Це Нові Боровичі. Але ж і там уже застарілі труби, потрібен ремонт, і туди теж треба буде вкладати кошти. Це і того ж самого Гірська стосується. Тож роботи в цій сфері нам вистачає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У селі на Чернігівщині вже 25 років функціонує дитячий духовий оркестр

Юрій Стальниченко, секретар Менської міської ради  

Будемо брати участь у державній програмі, а якщо проєкти підходитимуть під обласну програму, то також намагатимемося брати участь.

За останні роки в сільській місцевості рівень ґрунтових вод упав. І це помітно там, де немає централізованого водопостачання. У криницях вода впала на пару метрів. У різних місцевих програмах передбачали розчищання колодязів. Там, де є централізоване водопостачання, з цього року комунальне підприємство займатиметься баштами, реконструкціями.

Загалом для громади найбільш, мабуть, гостро стоїть питання і по місту Мена. Бо в нас тільки центральна частина міста з централізованим водопостачанням. А східна і західна частини міста, які розділяються річкою та залізницею, наразі без центрального водопостачання. Тому один із наших проєктів, який намагатимемося реалізувати, це водопостачання в західну і східну частини міста. А ще одна проблема – це реконструкція очисних споруд. У нас цього тижня вже приїжджає проєктна організація. Питання стоїть гостро, оскільки очисні споруди, які зараз використовують у місті, це споруди філії «Менський сир». І у випадку, якщо підприємство, по суті, зупиняє свою діяльність, то місто залишається без очищення каналізаційних стоків. Ми в межах проєкту DOBRE їздили до Новоукраїнки, в них схожа ситуація, були старі комунальні споруди. Тож зробили модульні очисні споруди. Ми там побували і навіть запаху ніякого не відчули, вода чиста. Тож цьогоріч, у 2022-му, хочемо цей проєкт реалізувати якраз за державною програмою «Питна вода».

У селах також готують проєкти – на заклади соціальної сфери, дитсадки, школи.

На цей рік по селах у нас і тампонаж свердловин передбачається, є проєкти буріння свердловин. Це намагатимемося реалізувати за допомогою обласної програми «Питна вода».

Коли робили план соціально-економічного розвитку та стратегію і визначалися з бюджетом, то збирали і пропозиції від жителів, старост. І одним із основних питань було питання, пов’язане із забезпеченням водою. Ми торік навіть розробили свою програму «Питна вода», розписали заходи, коли ще не було обласної програми і не відомо було про державні ініціативи. На перших етапах це стосувалося розчищання криниць на комунальному підприємстві, там, де це допоможе. Пріоритети в нас розставлені.

Валентин Бригинець, голова Козелецької громади

Усюди на Поліссі в колодязях подекуди вода пропадає. В деяких старостатах громади благодійники поробили свердловини. Тож у нас не зовсім критична ситуація, але проблема є. І хтозна, що буде далі.

Бажання брати участь у програмі «Питна вода Чернігівщини» є, будемо дивитися на можливості. Адже, з огляду на питання ціни на енергоносії, важко давати прогнози. Однак питання із водозабезпеченням актуальне та нагальне. Від нього нікуди не подінешся.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button