Суспільство

У громаді на Чернігівщині пропонують відправляти вчителів на простій та скасувати деякі доплати

До редакції ЧЕЛАЙН звернулися представники освітянської сфери із Сновської громади. Їх турбує, що керівників освітніх закладів, де вони працюють, міська рада змушує вживати заходів, які негативно позначаться на вчительських заплатах.

З міської ради в освітні заклади вже розіслали текст розпорядження «Про заходи з економії коштів освітньої субвенції та коштів місцевого бюджету».

Зокрема, в школах, де освітній процес організовано дистанційно – пропонують з 1 січня 2024 року зменшити на 50% доплату за класне керівництво та перевірку навчальних робіт учнів. Також рекомендують не здійснювати доплату за кабінети, майстерні, спортивні зали, бібліотеки, ведення сайтів.

А під час канікул вчителів відправлятимуть на простій. Це означає, що за цей період людям виплачуватимуть не повний розмір зарплати – а лише 2/3.

В. о. начальника управління освіти, сім’ї, молоді та спорту Лариса Мірошниченко підтвердила, що дійсно, на цей рік освітньої субвенції вистачає лише десь на десять з половиною місяців. А коштів місцевого бюджету іще на менший термін. Йдеться про мільйони гривень.

«У нас була нарада за участю засновника – Сновської міської ради. Ми з директорами говорили і обговорювали ситуацію. Вчителів можуть відправити на простій лише за наказом керівника закладу. Ми говорили й про те, що під час дистанційного навчання не оплачувати кабінети. На цей рік нам треба щось робити, бо із січня місяця у нас вже йде заборгованість. Тобто, уже за січень ми не можемо виплатити в повному об’ємі заробітну плату. А якщо ще й буде підвищення зарплати про яке говорять, але до цього часу немає відповідної Постанови, то тоді нам треба ще до 11 мільйонів гривень», — зазначила Лариса Мірошниченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стрілянина в селі на Чернігівщині: чоловік вистрелив у ногу підлітку та розбив йому голову

За її словами, ситуація стосується всіх освітніх закладів. Бо в громаді немає шкіл, які працюють очно.

«У нас тільки дистанційна форма навчання у закладах або змішана. Бо у нас немає жодного закладу, де б вистачало місць в укритті для учнів і педагогів. Або школи розташовують у 20 кілометровій зоні до ворожого кордону», — повідомила Лариса Мірошниченко.

Вона також зазначила, що нині живемо в дуже непростий час, тому і доводиться вживати подібні заходи. З цим важко посперечатися, бо пріоритети дійсно очевидні – головне допомога ЗСУ. Але освітяни нарікають на певну несправедливість, зазначаючи, що фінансові витрати на утримання апарату Сновської міської ради на 2024 рік становлять майже 30 мільйонів гривень. Також педагоги зазначають, що чиновники навіть у нинішні надскладні часи знаходять можливості для преміювання та доплат.

Заради справедливості варто зазначати, що часи дійсно складні і необхідно вдаватися до непопулярних методів задля економії бюджету з метою підтримки ЗСУ. Утім, це стосується і фінансової «дієти» для посадовців. Обраних не повинно бути ніде.

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button