Суспільство

У громаді на Чернігівщині за народження дитини виплачуватимуть 10 000 гривень 

Діти – майбутнє кожної держави, в яке треба інвестувати. Між тим, в Україні ситуація з народжуваністю була непростою до повномасштабного вторгнення, а після – й поготів. Чернігівщина в питаннях демографії традиційно пасла задніх. За словами Андрія Портного, голови Сосницької громади, особливо складна ситуація в північних громадах Чернігівщини. 

Родини, які готуються до народження нащадка, усвідомлюють, що витрати будуть неабиякими. Тож аби підтримати сім’ї, в Сосницькійгромаді на минулій сесії була затверджена програма соціального захисту населення Сосницької громади на 2024 рік. У програмі з’явився новий напрям – допомога сім’ям при народженні дитини.

«На ці потреби ми заклали 200 тисяч гривень, якщо не вистачить, будемо шукати гроші. Це буде одноразова виплата у розмірі 10 000 грн. Виплачуватимуть ці гроші додатково, крім тих, що передбачені з держбюджету», – зазначив Андрій Портний. 

Він переконаний, що це потрібна ініціатива, бо якщо не народжуватимуться нові українці, країна не матиме майбутнього,втрачаються сенси, за що воювати.

Ця програма поширюється на сім’ї, батьки яких зареєстровані (або один із батьків зареєстрований) і проживають на території Сосницької громади, так само як і новонароджена дитина повинна бути зареєстрована на території громади та народжена в нинішньому2024 році. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як правильно споживати Хрещенську воду та куди подіти торішні запаси: коментар чернігівського священника

Щоб отримати кошти на новонароджену дитину, батькам треба звернутися до Центру надання адміністративних послуг. Заява повинна бути подана протягом шести місяців із дати народження дитини. Підставою для розгляду питання про надання одноразової матеріальної допомоги є заява одного із батьків; копія паспортів обох батьків; витяг про місце реєстрації батьків та дитини.

Андрій Портний зазначив, що в перші дні нового року поки ніхто повиплати не звертався. Щоправда, програмою зацікавилися люди, в яких народилася дитина в 2023 році. 

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button