Суспільство

У Коропі пишаються земляком-генієм і їдять космічний торт (Фото)

Останнього дня жовтня 165 років тому в Коропі народився Микола Кибальчич – автор першої у світі схеми реактивного літального апарата. Коропчани та гості селища взяли участь у заходах із відзначення ювілею особистості, що увійшла в історію і прославила малу батьківщину.

Розпочалося святкування біля садиби Кибальчича, що нині є меморіальним музеєм, у якому проводяться екскурсії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коропським школярам ставитимуть оцінки в особливі щоденники

До цьогорічних святкувань долучилися поважні гості, яких представила у вітальному слові начальник відділу культури і туризму селищної ради Людмила Самойловська. Це люди, які уособлюють науковий і творчий потенціал Чернігівщини й усієї України: члени товариства «Чернігівське земляцтво у місті Київ», літератори, історики-краєзнавці, митці, члени знімальної групи, що підготують документальний фільм про цей унікальний музей.

Визначальною традицією будь-якого дня народження є святковий торт. Не обійшлося без нього і сьогодні. Смакоту із шоколадом та ананасами, з яскравим «космічним» дизайном приготувала коропський кондитер Юлія Лаврик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Коропі шукають творчих людей

Цікаву й пізнавальну вікторину провели для знавців життя Миколи Кибальчича Григорій Касьяненко та в.о. директора історико-археологічного музею Тамара Гриценко. Питання були не лише не банальними, а навіть несподіваними − як-от про перше кохання Кибальчича і чому вони з обраницею не змогли бути разом. Найкмітливіші отримували за правильні відповіді цукерки, а абсолютні чемпіони інтелектуального конкурсу були нагороджені «фірмовими» призами, один із яких – чашка із логотипом Коропа на згадку про прекрасний захід.

На радість учасників зібрання вихованці ракетомодельного гуртка Центру дитячої та юнацької творчості зробили під керівництвом Олександра Ульянченка кілька запусків моделей ракет. Діяльність такого «специфічного» гуртка в Коропі до цього часу для багатьох може бути дивиною. Але тільки не для тих, хто розуміє, що цим на Коропщині як батьківщині Миколи Кибальчича, котрого теж манили висоти й незвідане, бережуть «космічні традиції».

Учасники зібрання поклали квіти до пам’ятників Миколі Кибальчичу на території меморіального музею та в парку його імені. Далі урочистості продовжилися в Коропському будинку культури.

Відділ інформаційної діяльності, програмного забезпечення
та комунікацій з громадськістю
виконавчого апарату Коропської селищної ради

Ще статті по темі

Back to top button