Суспільство

У Коропській громаді визначили переможця Громадського бюджету

Засідання експертної групи з підрахунку голосів, що надійшли за проєкти Громадського бюджету, пройшло в Коропській селищній раді у п’ятницю, 3 липня. Абсолютну першість голосування отримав проєкт придбання й облаштування будиночка для туристів у Будищі «Сільський зелений туризм: перспективи розвитку» − 1281 голос, із них – 1266 на папері і 15 голосів онлайн. На другому місці – проєкт оснащення Публічної бібліотеки «Бібліотека – студія «ДІМ» − 688 голосів, із них 665 на папері, 23 онлайн, на третьому місці − проєкт «Заміна ламп освітлення-енергозбереження в школі» (смт Короп) − 192 голоси, з них 51 на папері, 141 онлайн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До закінчення прийому проєктів бюджету участі залишилося кілька днів

Голосування тривало протягом усього червня. Порівняно з минулим роком, цьогорічна активність жителів громади була вища в понад десять разів. Якщо цьогоріч надійшов 2161 голос (1982 на папері, 179 онлайн), то в минулому голосів було лише 168 (із них 133 на папері і 35 онлайн).

Підрахунок голосів забрав значно більше часу, ніж торік. Зауважимо, що три бланки виявилися недійсними, на них не було вказано жодного з варіантів.

Фінансування програми Громадського бюджету (Бюджету участі) з бюджету селищної ради цього року становить 100 тисяч гривень. Авторка проєкту «Сільський зелений туризм: перспективи розвитку» Наталія Чалабієва заявляла фінансування у 50 тисяч гривень. Як переможець голосування цей проєкт отримає 100-відсоткове фінансування: 30 тисяч на придбання будинку для екоготелю, 20 тисяч для його облаштування та створення умов для відпочинку.

Щодо двох інших проєктів у членів експертної групи виникли дискусії. Проєкт оснащення Публічної бібліотеки заявляв фінансування у 50 тисяч, а проєкт заміни ламп освітлення у школі − 33 тисячі 635 гривень. Але, відповідно до програми, на їхнє втілення залишалося 50 тисяч гривень. Під час засідання надійшла пропозиція розділити ці кошти пропорційно. Для цього шляхом ділення визначили «ціну» кожного голосу, які жителі громади віддали за два проєкти – 56 гривень 80 копійок, а потім помножили на кількість голосів, які отримав конкретний проєкт. Відтак «Бібліотека – студія «ДІМ» профінансується на 39 тисяч гривень, «Заміна ламп освітлення-енергозбереження в школі» − на 11 тисяч гривень.

Сайт Коропської громади

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button