Суспільство

У Корюківці вшановують жертв трагедії

Початок весни для Корюківки, що на Чернігівщині, ось уже 78 рік – сумний і скорботний. Адже 1-3 березня в місті згадують жертв страшної трагедії 1943 року. Тоді нацистські карателі повністю спалили населений пункт із 7 тисячами жителів, у тому числі з жінками та дітьми.

«Одним зі своєрідних «фірмових» знаків карально-репресивної політики Третього Рейху щодо цивільного населення окупованих територій Європи було свідоме знищення населених пунктів разом із мешканцями. Іншими словами, окупанти не просто свідомо знищували усе або майже все цивільне населення конкретного населеного пункту, а також обов’язково і сам населений пункт – життєвий простір цих людей.

Такі акції проводили у «сприятливих», спокійних для карателів умовах. Їх не можна списати як супутні втрати серед цивільного населення під час бойових дій. Це окремий специфічний вид злочинів проти людяності, військових злочинів, який не був і не є нацистським винаходом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Патріотичний солом’яний ведмедик уже пів року радує жителів і гостей Гончарівської громади (Фото)

Ще російські комуністичні окупанти з метою покарання і залякування цивільного населення в кінці 1919 р. – початку 1920-х років обстрілювали українські села з важкої зброї. Прикладом спалення ними населених пунктів можна назвати села Трипілля, Халеп’я, Красне та Злодіївка Київської та Чернігівської губерній. У нацистських окупантів такі злочини були поставлені, так би мовити, на «конвеєр»…

Приводів, якщо говорити узагальнено, для таких акцій окупантів було два: помста та залякування населення за дії рухів Опору, радянських партизанів, розвідувально-диверсійних груп противника, а також як елемент тактики «випаленої землі» під час відступу військ», – зазначає Сергій Бутко, представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області.

У часи Другої світової війни в Європі відомими на світовому рівні стали такі нацистські злочини: чеська Лідице – 10 червня 1942 р. вбито у селищі і замордовано у концтаборі 320 осіб; білоруська Хатинь – 22 березня 1943 р. у селі знищено 149 осіб; французький Орадур-сюр-глан – 10 червня 1944 р. знищено у селищі 642 особи.

Проте світ практично не чув про українську Корюківку, хоча більшої та жорстокішої каральної акції за всю Другу світову війну в Європі (1939–1945) не було.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button