Суспільство

У Корюківці збирають підписи за відмову від російської церкви

На Чернігівщині запущено процес скидання церквами московського іга. Схоже, що настав час зробити важливий вибір і Корюківській громаді. Тут місцева жителька Альона Макаренко ініціювала збір підписів за перехід головної церкви міста – Свято-Вознесенського храму – з московської до Православної церкви України (зі збереженням священика за його згоди).

Альона розповідає, що кожен Великдень із дитиною і чоловіком ходила до цього храму освячувати великодні кошики. Натомість цьогоріч родина вперше свідомо обрала іншу церкву – українську, бо з усім московським більше не хоче мати нічого спільного.

А потім у Альони промайнула думка про те, чому саме вона має йти з храму?

Невдовзі суперечливі відчуття розгорілися з новою силою.

«Не так давно була в храмі на прощанні із земляком-захисником. Тож тоді зловила себе на думці: як можуть у московській церкві відспівувати українського воїна? Адже всі знають, що в росії священники благословляють війська вбивати наших чоловіків, дітей…», – у коментарі для ЧЕline зазначила Альона Макаренко.

Своїми переживаннями вона поділилася з іншими людьми. І з’ясувалося, що багато з ким думає в унісон, подібне не вкладається в голові у багатьох корюківчан. Тож ідея про збір підписів виникла сама собою.

«Учора, у неділю, 14 серпня, коли було людно, я вийшла до нашого центрального магазину. За пару годин зібрала 80 підписів, і процес триває, люди активно долучаються. Також від багатьох корюківчан почула, що, звісно, справа потрібна, її треба доводити до кінця. Водночас багато людей казали, що взагалі думали, що перехід уже відбувся, що храм вже український», – розповіла Альона Макаренко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ще одна громада на Чернігівщині відмовилася від російської церкви

За її словами, збір підписів – це пів справи, аби відбувся юридичний перехід, вони навіть не потрібні. Водночас підписи є своєрідним лакмусовим папірцем, що підтверджує готовність громади ухвалити важливе рішення, наскільки громада дозріла до нього.

«Вирішальними будуть збори релігійної громади. А скільки людей на них прийде, хтозна. Побачимо. Щоправда, коли збираю підписи, попереджаю людей про збори. Я знаю, що процес не є простий. Але хочу запропонувати позбутися московської церкви і всього московського, що у нас є. Та вибір буде за нашими людьми»», – каже Альона Макаренко.

Вона розповіла, що в оголошенні про збір підписів залишила свій номер телефону. І вже отримувала дзвінки, що хочемо з вами зустрітися, поговорити, що ніколи вас не бачили церкві…

«Мене майже 35 років, тому хрестили в цій церкві. А зараз хочуть відхреститися? Ні, так не вийде. А мій батько взагалі відбудовував храм, із першої цеглинки, як він каже. До передачі приміщення релігійній громаді в ньому був клуб. А після того, як облаштували церкву, мій батько там працював на ремонтних роботах. То невже ми не церковна громада і чому нас не хочуть чути? Сподіваюся, що хочуть..», – зауважує Альона Макаренко.

Водночас вона запевняє, що аж ніяк не проти священника, який служить, і не проти церкви. Нічого не хоче руйнувати чи бити, в жодному разі ні з ким не хоче лаятися чи з’ясовувати стосунки. Все має вирішитися в дискусії – готова корюківська громада до змін чи ні.

Церковні переходи – справа не проста і не одного дня, але вирішити, в якій парафії має бути храм, повинні люди. Тож як усе складеться – покаже час. Все в руках Божих…

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Спілкувалась Ірина Осташко

Фото надала Альона Макаренко

Ще статті по темі

Back to top button