Суспільство

У Мені можна випрати речі в соціальній пральні

ЧЕline вже інформував про відкриття в Менській громаді соціальної пральні задля підтримки соціально незахищених верств населення. За короткий час послуга стала дуже популярною.

Наталія Гончар, директор КУ «Територіальний центр соціального обслуговування» Менської міської ради, розповідає, що ідею створення соціальної пральні підказали самі жителі.

«Три роки тому Фонд міжнародної солідарності «Польська допомога» навчав громади Чернігівської області та розповідав про соціальні послуги, які надають у Польщі. Зокрема, як можна в умовах децентралізації покращити надання соціальних послуг у наших громадах. Тоді ж почали співпрацювати з цим фондом, брали участь у різних тренінгах, навіть до Польщі їздили, нам показували їхню систему соціального захисту, як вони надають соціальні послуги. А торік у нас з’явилася соціальна пральня. Завдяки всім тренінгам і навчанню ми вивчили, що таке соціальний моніторинг послуг, тож звернулися до людей, яких ми обслуговуємо, провели анкетування й опитування стосовно того, яких послуг бракує і які послуги потрібні людям. Аби це була ініціатива від них, а не нав’язане нами», – у коментарі для ЧЕline зазначила Наталія Гончар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В чернігівській школі «МудрАнгелики» відновили навчання

Люди, особливо похилого віку, які обслуговуються у терцентрі, казали, що дуже потребують послуг прання білизни. Бо багато в кого у селах немає централізованого водопостачання, а в Мені не всім пенсіонерам, тим паче самотнім, по кишені купівля пральної машинки. Тому виникла ідея зробити такі пральні, на кшталт тих, які були колись. Аби можна туди було прийти та випрати речі. Раніше соціальні працівники терцентру прали своїм підопічним речі вручну або ж брали білизну собі додому, аби випрати у своїх пральних машинках. Це переважно дрібні речі, але ж прання потребують великі й об’ємні речі, наприклад, ковдра чи верхній одяг.

Зараз соціальна пральня працює. Як повідомляє «Менщина», для всіх людей, які перебувають на обліку в Менському територіальному центрі, послуги пральні безкоштовні.

Але безкоштовно – до 5 кг сухої білизни протягом місяця. Тобто можна принести відразу 5 кг, а можна 2 кг в перший раз, 3 кг – у другий раз.

Якщо більше як 5 кг, то є затверджений сесією Менської міськради тариф:

— 60 грн – прання з віджимом;

— 90 грн – прання, віджим та сушка;

— 20 грн – додаткова сушка відпарювачем (це підходить для курток, наприклад).

Тариф зробили соціальним, щоб усі жителі громади, яким це потрібно, могли скористатися послугою соціальної пральні.

Пральні машинки, у кого вони є вдома, розраховані на 5-6 кг максимум. Натомість для терцентру навмисне закуповували великі машинки, щоб можна було попрати ковдри, пледи, верхній одяг, однак не килими.

Насамперед у пральні обслуговують людей, які стоять на обліку в терцентрі.

Ще статті по темі

Back to top button